Partnertext från ByggVesta

ByggVesta lockar unga talanger med socialt engagemang och god stämning

Viktoria Ajneling och Andreas Siltberg på ByggVesta

Fastighetsbolaget ByggVesta, som har vuxit rejält de senaste åren, har fortsatt att prioritera en arbetsmiljö präglad av kreativitet och öppenhet, där alla får komma till tals.

– ByggVesta är litet och familjärt. När man kommer till kontoret och kollegorna frågar ’Hur är läget?’, ’Hur mår du?’ är det genuina frågor och inte bara artighetsfraser.

Andreas Siltberg har arbetat på ByggVesta sedan 2014. Då gick han Newtons förvaltarutbildning och gjorde praktik på bolaget. Sedan dess har han lärt känna företagskulturen i grunden; han har gått från biträdande förvaltare till förvaltare och sedan tekniskt ansvarig för förvaltningen. Idag är Andreas Siltberg, 29 år, förvaltningschef hos ByggVesta, och leder åtta förvaltare runtom i Sverige.

– Det är ett väldigt roligt jobb. Lärorikt, spännande och ingen dag är den andra lik, säger Andreas Siltberg.

Vänlig atmosfär gynnar kreativitet
Han beskriver den vänliga atmosfären på arbetsplatsen som en viktig anledning till att han trivs så bra. En öppen och vänlig atmosfär gynnar kreativitet och nytänkande, konstaterar han.

– Hos ByggVesta är det fritt fram för alla att komma med förslag. Oavsett om man är förvaltningschef, vd eller områdesansvarig student. Vi plockar idéer från alla, säger Andreas Siltberg.

Öppenheten på ByggVesta blev särskilt tydlig när han för några år sedan tog anställning i ett stort börsnoterat bolag. Där gjorde man skillnad på rang och han kände sig inte riktigt delaktig. Så när Andreas Siltberg efter bara något år fick chansen att återvända till ByggVesta var valet enkelt, säger han.

– Det är högt i tak här. Vi kan ha olika uppfattningar, men det är alltid okej att säga sin åsikt utan att det behöver bli konflikt.

Skapar hållbara bostadsområden – och arbetsplatser
ByggVesta jobbar målmedvetet med att skapa hållbara livsmiljöer för sina hyresgäster. Då behöver ByggVesta engagerade och nytänkande medarbetare som driver utvecklingen framåt, säger vd Marit Appelgren.

– Humankapitalet är det viktigaste vi har för att realisera våra mål. Därför är det smart att ta hand om våra medarbetare på bästa sätt.

Unga söker sig självmant till ByggVesta
Bara under de sex år som Marit Appelgren varit vd har ByggVesta gått från att förvalta cirka tusen lägenheter till drygt 3 700. Antalet anställda har också ökat. Men några platsannonser har inte behövts.

– Faktum är att vi inte har haft en enda annons ute sedan jag började för drygt sex år sen. Folk kommer till oss ändå.

Många av dem som söker sig till ByggVesta vill också stanna kvar i företaget. En anledningen, tror Marit Appelgren, är att man trivs med sina kollegor. Dessutom att man får stort eget ansvar och att man som medarbetare står för det arbete som ByggVesta gör.

– Genom att ta in unga talanger och att låta dem växa i sin egen takt tror vi att vi har en fördel gentemot andra bolag i vår bransch, säger Marit Appelgren.

Från butik till ByggVesta
Många nyanställda kommer direkt från någon av yrkesutbildningarna – som exempelvis Andreas Siltberg. Men bolaget är öppna för att fånga upp talanger på andra håll. Efter flera års arbete som butikschef och förmedlare av andrahandslägenheter, sökte Viktoria Ajneling – och fick – tjänsten som hyresadministratör hos ByggVesta.

– Jag ville fortsätta arbeta inom fastighetsbranschen, men samtidigt gå vidare till något större bolag som ändå har känslan av en familj som ByggVesta har, säger Viktoria Ajneling.

Gått vidare till kundchef – Tror på framtid i bolaget
Viktoria Ajneling har sedan fortsatt göra karriär inom ByggVesta. Hon arbetade en tid som teamledare, och nyligen tog Viktoria ytterligare ett karriärkliv. I somras blev hon kundchef och leder numera en grupp som ansvarar för företagets kundservice. Hon ser stora möjligheter att fortsätta utvecklas inom ByggVesta.

– Jag har ett väldigt roligt jobb och ledningen är måna om personalens utveckling. Nyligen gick jag en ledarskapsutbildning och det var väldigt givande.

Socialt engagemang och kreativitet lockar
När Viktoria får frågan om varför hon trivs hos ByggVesta vittnar hon om den goda stämningen, men också om bolagsledningens sociala engagemang och intresse för att satsa på yngre medarbetare.

– Bara det faktum att ByggVesta anställer studenter till rollen som områdesansvariga är så kul! Studenterna själva förstår hur det är att bo i ett studentområde och de ges goda möjligheter till att dela med sig av sina kreativa idéer, säger Viktoria Ajneling.

Text: Henrik Lundström
redaktionen@forvaltarforum.se

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega