Ny bok om att lyfta ett utsatt område

Gårdsten är det första området i Sverige som har tagits bort från polisens lista över särskilt utsatta områden. Nu finns en ny bok som beskriver hur det gick till. Se filmen från bokreleasen.

I boken ”Samhällsbygget Gårdsten – Allmännyttans framtid?” har Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet, beskrivit och analyserat lärdomar och insikter från 25 års förändringsarbete i Gårdsten, hur det ser ut idag och vad vi vill ta med oss.

Han har i sina studier följt Gårdstensbostäders arbete under denna tid och sett hur det allmännyttiga bostadsbolaget har tagit en tydlig ledarroll i det lokala samhällsbygget.

”En fascinerande resa”
I den live-streamade bokreleasen den 29 april berättade Tapio Salonen om sina slutsatser i boken. Se filmen från releasen genom att klicka på bilden ovan eller länken under artikeln.

– Gårdsten är ett av de mest tydliga exemplen på ett område som verkligen har gjort en fascinerande resa från att ha varit ett väldigt utsatt bostadsområde längst ner i den regionala bostadshierarkin till att vara på god väg att bli ett väldigt stabilt och blandat bostadsområde, sa Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet.

Vägledning för bostadsföretag
Vid bok-releasen deltog även Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto som sa att han tycker att boken beskriver väldigt bra hur Gårdstensbostäder har arbetat.

– Jag tror att boken blir väldigt vägledande för kommuner, bostadsföretag och politikerna så att de vågar ta modiga beslut och bygga ett bra samhälle, sa Michael Pirosanto.

Ingen ”quick fix”
I programmet till bok-releasen skriver Gårdstensbostäder: ”Denna fallstudie vill bidra till att minska den kunskapsbrist och historielöshet som präglat många välvilliga ambitioner att förbättra villkoren för människor i dessa områden. Istället för att fokusera på enstaka tidsbegränsade insatser har den följt ett områdes utveckling under en lång följd av år. Boken belyser den breda palett av förändringar som krävs för att vända ett utsatt bostadsområdes till synes hopplösa situation.”

Några lärdomar
Tapio Salonen skickade vid bok-releasen också med några lärdomar till de som fattar beslut om våra utsatta områden.

– Man bygger samhället underifrån, att skapa kontroll över det offentliga rummet och vilka som bor i området. Det får man bara om man gör som i Gårdsten där man har någonting att erbjuda. Det finns en balans i det här mötet och det är där tilliten skapas. Det är där man drar bort grogrunden för misstänksamhet, kriminalitet och annat. Inte genom att betona kontroll ensidigt, sa Tapio Salonen.

Många medverkande
Vid bok-releasen intervjuades en lång rad personer som har en viktig roll för utvecklingen av Gårdsten. Utöver Michael Pirosanto och Tapio Salonen intervjuades:

Axel Josefson – kommunstyrelsens ordförande
Karin Pleijel – Miljöpartiet
Terje Johansson – vd Förvaltnings AB Framtiden
Amela Turulja – boende och styrelseledamot Gårdstensbostäder
Lars Svensson – boende och styrelseledamot Gårdstensbostäder
Salma Nazzal – projektledare Gårdstensbostäder
Omar Shawki – huschef Gårdstensbostäder

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega