”Man vet aldrig när nästa affärsmöjlighet dyker upp”

Sofia Dalbert, kommersiell förvaltare på Platzer Fastigheter, här tillsammans med kollegan Michael Landén.

Var nyfiken och engagerad i dialogen med dina kunder och alla andra, man vet aldrig var nästa affärsmöjlighet dyker upp, säger Sofia Dalbert kommersiell förvaltare på Platzer Fastigheter. Sofia var en av tre som gjorde upp om titeln Årets Fastighetsförvaltare 2021

Sofia Dalbert är kommersiell förvaltare på Platzer i Göteborg sedan fem år. Som kundansvarig har hand om hyresgästrelationerna, hyresgästerna finns huvudsakligen inom kontor men också några restauranger, butiker, gym och lager. Hon är också teamledare för de andra som jobbar med fastigheterna – driftpersonal, uthyrning, projektledare och kommunikatör.

Varför blev du fastighetsförvaltare?
– Jag gick traineeprogrammet Framtidens samhällsbyggare när jag var mark- och exploateringsingenjör på Kungälvs kommun, där jag fick chans att göra en utbytesperiod på andra företag. Då var jag på ett fastighetsbolag och skuggade en av deras förvaltare och blev väldigt inspirerad, tyckte det verkade väldigt kul. Snabbare processer och daglig kundkontakt lockade. Så när traineeprogrammet var slut sökte jag mig till Platzer. Och jag har inte ångrat mig.

Vad är roligast med jobbet?
– Att träffa kunderna och gemensamt med dem skapa bra lokaler och fylla fastigheterna med liv. Det är också roligt att få en inblick i så många olika sorters verksamheter.

Vad är bra fastighetsförvaltning för dig?
– Att tillhandahålla lokaler som passar för kunden. Kunden ska inte behöva tänka på sin lokal utan den ska vara så bra att den knappt märks. Då är det riktigt bra. Och att man har en relation som är trygg och bra. Att kunden alltid vet vart den ska vända sig.

Vilken är största utmaningen just nu?
– Det har varit och är förstås väldigt tufft på grund av pandemin. Det är många verksamheter som drabbats hårt. Det har varit många omförhandlingar och vissa kunder har vi tyvärr tvingats säga hej då till. Så corona får gärna försvinna snart.

Hur förändras fastighetsförvaltningen de närmaste åren?
– Jag tror att IT-systemen och plattformarna blir ännu bättre så att fastigheterna felanmäler sig själva, så att vi proaktivt kan lösa problemen innan de egentligen uppstår.

Dessutom tror jag att våra hyresgäster kommer att efterfråga fler tilläggstjänster, kanske ett hunddagis i källaren, en instabox vid entrén och möjlighet att lämna in kläder på tvätt. Saker som underlättar den egna vardagen.

Vilka är dina tre bästa tips?

  • Var nyfiken och engagerad i dialogen med dina kunder och alla andra – man vet aldrig var nästa affärsmöjlighet kan uppstå.
  • Rollen innebär i mångt och mycket att vara en problemlösare – gilla läget och anta utmaningen. Och glöm inte att kroka arm med dina kolleger.
  • Försök att vara så öppen och tillgänglig som möjligt – det bidrar till trygghet och bättre relationer.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Sofia Dalbert
Kommersiell förvaltare och teamledare på Platzer Fastigheter.
Ålder 31 år
Bor: Villa i Göteborg
Familj: Gift med Alexander
Fritidsintressen: Renovera hus, musik och resa.
Favoritbyggnad: Älskar gamla teglade fabriksområden med spröjsade fönster! Gärna med en modern twist som Wythe Hotel i Brooklyn.
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega