”Tillfredställande när man genomfört ett projekt”

Martin Forsell hade egentligen tänkt att bli polis. Men i dag ångrar han inte att det blev förvaltarbanan istället. Man blir snabbt lite nördig, säger han.

Martin Forsell är förvaltare på Stig Hedlund Fastigheter i centrala Göteborg. Han ansvarar för förvaltning och underhåll av företagets 595 lägenheter, ett kommersiellt hus där bolaget självt sitter samt lager- och logistikhall och en industrifastighet. Till sin hjälp har han en teknisk förvaltare, en bovärd, en uthyrare och två ekonomer. Men även bolagets vd är engagerad i den dagliga förvaltningen.

Varför blev du fastighetsförvaltare?
– Det är egentligen en slump. Jag hade tänkt att bli polis men kom inte in. När jag hoppade på utbildningen på Fastighetsakademin visste jag knappt vad jobbet gick ut på. Men ämnena var kul och det kändes intressant. Man blir snabbt lite nördig och i dag ångrar jag mig verkligen inte.

Vad är roligast med jobbet?
– Förstås människorna i husen, som påverkar och påverkas av allt vi gör. Det gäller såväl i bostadshusen som kontoren. Dessutom är det väldigt tillfredställande när man genomfört ett renoverings- eller underhållsprojekt och får se slutresultat. Och hur det påverkar människor positivt.

Vad är bra fastighetsförvaltning för dig?
– ”Att delegera utan att kontrollera är att abdikera” sa min lärare Bengt Hall, och det tycker jag är väldigt sant. Det är jätteviktigt att man följer upp allt som man beställer, att resultatet är bra och hyresgästen nöjd.
– Viktigt är också att vara förtänksam, som jag kallar det. Att man drar nytta av erfarenheter av hur saker har hanterats tidigare, förlitar sig på beprövade metoder både när det gäller material och hyresgäster. Helt enkelt överblickar konsekvensen i förväg, till exempel hur byggnaden och hyresgästerna kommer att påverkas av en renovering. Det finns det oftast tid till.

Vilken är största utmaningen just nu?
– De långsiktiga effekterna av den pågående pandemin vet vi inte ännu. Men om hyresgäster fortsätter att arbeta hemma ökar behovet av större lägenheter, bättre internetuppkoppling och ökad efterfrågan på service i närområdet. På lokalsidan ökar efterfrågan på flexiblare kontorslösningar.

Hur förändras fastighetsförvaltningen närmaste åren?
– Jag tror att den yngre generationen kommer att ställa krav på fler hushållsnära tjänster, som städning eller monteringshjälp. Antingen får vi ta hand om den affären eller andra bolag omkring oss. Jag tror också att miljökraven ökar, både i form av myndighetsbeslut men också direkt från hyresgäster, i allt från sophantering till vilka elbolag vi använder och hur vi agerar som bolag. Inte minst i nyproduktion.

Dina bästa tips till andra förvaltare?

  • Var ödmjuk, se och lär av andra
  • Lära känna och hitta i husen du har hand om
  • Våga vara prestigelös. Väj inte för att hjälpa till där det behövs, typ plocka skräp, rensa en golvbrunn eller då man oftast får en ökad förståelse i hur kollegorna har det.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Martin Forsell:

Aktuell som: Fastighetsförvaltare på Stig Hedlund Fastigheter
Ålder: 33 år
Bor: Brf-radhus i Alingsås
Familj: Frun Charlotta och barnen Milia, 3 år, och Melker och Matteo, 5 månader.
Utbildning: Diplomerad fastighetsförvaltare, Fastighetsakademin, Göteborg
Karriär: Förvaltarassistent Balder, förvaltare Balder, förvaltare Stig Hedlund Fastigheter
Fritidsintressen: Just nu är det familjen. Jag har tidigare varit aktiv som fritidspolitiker och har ett stort samhällsintresse.
Favoritbyggnad: Stor förkärlek för gamla industribyggnader i tegel. Finns så mycket fint man kan göra av sådana. Har tyvärr inte hand om något sådant.

Läs mer om Stig Hedlund Fastigheter

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega