Förening / Nytt från organisationer & föreningar
Partnertext från Sveriges Allmännytta

Ny handledning för dig som vill starta Bostadskola

Att sortera sopor rätt är en konst. Bilden är från Mitthems Hållbarhetsskola i Sundsvall. Foto: Mitthem.

Det är mycket att tänka på för den som är nyinflyttad hyresgäst. Därför har Sveriges Allmännytta tagit fram en handledning i hur man kan introducera hyresgäster på ett effektivt sätt.

– Det finns mycket att vinna på en lyckad introduktion av nyinflyttade. Både för hyresgästen och hyresvärden, säger Lena Liljendahl, expert på boendefrågor på Sveriges Allmännytta.

Bra start
Det handlar om att få en bra start med sina nya grannar. Att få tvättstugor och soprum att fungera. Men också om vikten av att betala hyran i tid och att teckna en hemförsäkring.

En bra bointroduktion kan också leda till att felanmälningar och skador i lägenheterna minskar samt att miljön värnas bättre. Listan på fördelar kan göras lång.

I studiecirkelform
Det finns också en rad olika sätt att berätta om allt detta på. Bomöten, broschyrer, instruktionsfilmer och digital boguide är några exempel. Men en del allmännyttiga bostadsföretag erbjuder även sina hyresgäster bointroduktion i form av lektioner som påminner om en studiecirkel.

En del bolag samarbetar med kommunen eller med föreningar för att göra detta och flera bolag håller också lektioner om att bo i hyresrätt på kommunens svenskundervisning för invandrare. Detta kallas ibland bostadskola.

Utrymme för dialog
Sveriges Allmännytta har genom åren samlat in erfarenheter av sådana lektionskoncept. Det har nu resulterat i en ny handledning för bostadsbolag som vill starta upp en bostadskola. Den innehåller tips och förslag på lektionsupplägg samt exempel från några olika orter i landet.

– En stor fördel med en bostadskola är att det finns utrymme för dialog. De flesta av oss behöver processa ny kunskap innan vi kan ta till oss den, avslutar Lena Liljendahl.

Bostadskola – hur och varför? finns att beställa i webbshopen på sverigesallmannytta.se

Där finns även instruktionsfilmer och broschyrer med hyresgästinformation.

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega