Nyckelskåp och digitala visningar minskar smittrisk

Utlämning av nycklar i digitala skåp och lägenhetsvisningar som filmas av hyresgästerna själva. Läs om två nyheter som Byggvesta infört som en följd av corona-pandemin.

Coronapandemin och kraven på social distans har tvingat fastighetsbolagen att tänka nytt för att få verksamheten även att fungera i dessa tider. Ofta med positiva resultat.

På Byggvestas Stockholmskontor har man nyligen installerat ett digitalt nyckelskåp där nya hyresgäster dagtid får hämta ut sina nycklar med hjälp av en kod, berättar Andreas Siltberg, teknikansvarig förvaltning på Byggvesta.

Spar tid
– Vi har fått idén från KTH Housing som har digital nyckelutlämning för sina studenter som kan dyka upp när som helst på dygnet. På det här viset minskar vi våra sociala kontakter och spar samtidigt en del tid. Men vi samlar fortfarande in nycklar manuellt för att veta att de är kompletta, säger Andreas Siltberg.

Den nya hyresgästen hämtar ut sina nycklar i nyckelskåpet i entrén till Byggvestas huvudkontor med hjälp av en personlig kod som de får via mobilen, och får skriva under en kvittens som lämnas kvar i nyckelskåpet.

Kostnadseffektivt och enkelt
Nyordningen testas nu på försök och om det faller väl ut är tanken att införa modellen på fler orter efter sommaren.

– Nästa steg är förmodligen Campus i Flemingsberg i Huddinge där vi har 450 studentlägenheter. Det är ingen dyr investering och går snabbt att få installerat, två veckor från beställning till driftsatt, säger Andreas Siltberg.

Digitala lägenhetsvisningar
Byggvesta har också ändrat sina rutiner för visning av lägenheter för nya hyresgäster. Sedan någon månad tar man hjälp av befintliga hyresgäster som ombeds filma sina lägenheter och skicka till Byggvesta, som sedan efter granskning skickar de vidare till nya spekulanter.

Filmerna är cirka 4–5 minuter långa och för tillfället används tjänsten Wetransfer.

Bättre och tryggare
Viktoria Ajneling är hyresadministratör på Byggvesta:

– De befintliga hyresgästerna tycker det är jättebra och många är tacksamma att slippa risk för smittspridning  och uppskattar också att slippa släppa in okända människor i sin lägenhet, som man behövt tidigare. Och även de nya potentiella hyresgästerna verkar uppskatta nyordningen, säger Viktoria Ajneling som tror att de nya rutinerna kommer att bli permanenta.

Byggvesta har också beslutat att filma alla sina nya lägenheter före inflyttning, för att i fortsättningen kunna visa alla sina lägenheter digitalt.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Bli den första att kommentera "Nyckelskåp och digitala visningar minskar smittrisk"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega