Viva vinner Kasper Salin-priset

Brf Viva i Göteborg. Foto: Ulf Celander

Riksbyggens Brf Viva i Göteborg har vunnit Sveriges mest betydelsefulla arkitektpris, Kasper Salin-priset. Brf Viva är en inspirerande förebild, skriver juryn.

Brf Viva består av 132 bostäder och har ritats av Malmström Edström Arkitekter. Hållbarhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv genomsyrar hela projektet.

– I Brf Viva har Riksbyggen tänkt hållbarhet ur alla perspektiv. Därför har vi till exempel valt en fasad av klimatförbättrad betong med 30 procent lägre klimatpåverkan och som är just väldigt hållbar och helt underhållsfri, äger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

Därför vann Viva
Juryns motivering lyder: ”Ett stort register av arkitektoniska kvaliteter – formkänsla, taktilitet, utblickar och variationer i rymd och ljus – är utmärkande för projektet. Platsens krävande förutsättningar vänds genom skicklig volymbehandling till en tillgång där privat och offentligt ordnas och binds samman genom sekvenser av välgestaltade, överraskande rumsupplevelser, såväl inne som ute. Med hög ambition och stor omsorg om både mötet mellan byggnader och landskap och de boende är Brf Viva en inspirerande förebild.”

Årets Miljöbyggnad
Riksbyggens Brf Viva utsågs nyligen till ”Årets bostadsutvecklare” på Guldhemmet-galan. Under 2019 till Årets Miljöbyggnad samt till ”Årets bästa byggnad i Göteborg”.

Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE – Research Institutes of Sweden.

Källa: Riksbyggen

Läs mer i Riksbyggens pressmeddelande

Se Riksbyggens film om Brf Viva

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega