Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?
Partnertext från Real Fastighetssystem

Nyfikenheten som blev en podcast

För de nya generationerna erbjuds nya former av boende. Brand annat är co-living på frammarsch.

Vi på Real är nyfikna. Vi vill veta vad som händer, hänga med. Mycket sker just nu inom fastighetsbranschen som gör att vi hela tiden håller våra öron mot rälsen. Allt för att vi ska kunna leverera de funktioner och tjänster som våra kunder önskar och kräver.

Vi har under ganska många år pratat om digitalisering inom vår bransch, utan att direkt pricka in vad det egentligen betyder. Både för oss som systemleverantör och för respektive fastighetsägare/förvaltare.

Myten krackelerar
Myten om en konservativ bransch håller på att krackelera. Vi pratar dagligen om digitalisering och mobilitet. Nya tjänster skapas och proptech-företagen kommer med nya och innovativa lösningar för bland annat energihantering och automation. Man pratar om Proptech 3.0 som en framtidsvision inom fastighetsförvaltning.

Vackert så, fastighetsbranschen är ju på inga sätt annorlunda än andra när det gäller framtida utveckling. Samtidigt är det intressant och viktigt att se vilka som är de framtida konsumenterna av våra produkter och tjänster. Vem som är framtidens hyresgäster och därtill fastighetsskötare, fastighetsägare och ingenjörer. Hur vill man bo, jobba, resa, pendla, ja, leva i framtida generationer?

Därför podcast
Vi kände därför att vi skulle vilja prata med folk som driver dessa frågor och som skulle vara villiga att dela med sig av erfarenheter och kunskap. Sedan tänkte vi ett varv till och kom fram till att det inte bara är vi som är nyfikna på utvecklingen i vår bransch, så varför då inte skapa en podcast för fastighetsförvaltning.

Sagt och gjort, som journalist och marknadsföring på visitkortet så blev det på mitt uppdrag. Vi har nu publicerat tre avsnitt och fler är inplanerade. Det kommer inte bara handla om digitaliseringsfrågor.

Vi kommer att ta upp andra ämnen, men som alla på något sätt tangerar fastighetsförvaltning.
Vi tar väldigt gärna emot tips på ämnen att ventilera i vår podcast. Hör gärna av dig om du har något intressant att förmedla eller något ämne som kan vara intressant att plocka upp.

Kompetensförsörjning och kundbeteenden
Ett par intressanta aspekter på det här med framtidsfrågor är kompetensförsörjning och kundbeteenden. Något vi som tillhandahåller tjänster måste förhålla oss till. Generation Y eller Millenials som de också kallats är de som i dag är mellan 20–40 år och har i högsta grad fötts i internettekniken. De ser teknik och digitala tjänster som något självklart.

De har också beskrivits som en generation som skapat nya värderingar. Det handlar i första hand inte om statusprylar utan mer en karriär i termer av utveckling och trivsel. Man söker balans i livet mellan arbete och fritid och man är också noga med värderingar i form av hållbar utveckling. Saker vi som arbetsgivare och tjänsteleverantörer måste ta stor hänsyn till.

Generation Z mer svårgreppbara
Nästa generation som det nu forskas på kallas Generation Z. Till skillnad från deras föregångare, Generation Y, menar analysföretaget Kairos Future att GenZ inte är lika homogen. Z-folket är mer svårdefinierade och spretiga. Gemensamt är ändå att de fötts in i den digitaliserade världen. De har inga band till 1900-talet och vet inget om vardagen före internet.

Varje generation skapar sina egna subgrupperingar eller tribes, stammar, med olika värderingar och önskemål. Ändå menar Kairos Future att just Generation Z spretar lite extra. Här finns det klimatsmarta Greta-folket som predikar hållbarhet och ren miljö. Här finns de ständigt uppkopplade tekniknördarna som ser till den senaste utvecklingen. Här finns andra- och tredje generationens nysvenskar som gärna bor kvar i sina förorter och som ser tryggheten med ett fast jobb som en viktig faktor.

Lyhördhet och nytänkande
Det är bland annat denna Generation Z som är våra framtida kravställare och medarbetare. Det är för dem vi ska forma våra boendemiljöer och våra arbetsplatser. Det kommer kräva lyhördhet och nytänkande. Här finns hemmaodlarna som vill odla sina egna grönsaker, tekniknördarna som kräver maximal uppkoppling, förortsfolket som kräver trygghet.

Men vi gillar ju utmaningar, eller hur? Så bara att kavla upp ärmarna och möta Generation Z.

Vår podcast når du här eller på Förvaltarforums webbplats.

Björn Reimers
vd Real Fastighetssystem

Bli den första att kommentera "Nyfikenheten som blev en podcast"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega