Kravet på certifiering för alla som sköter driften av värmepannor börjar gälla om drygt ett år. Trots det har få pannskötare certifierats.
Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter för trycksatta anordningar (AFS 2017:3) gäller från den 1 december 2017. I föreskrifterna ställs kravet att de som övervakar pannor ska certifieras.
För pannor i kategori 1 och 2 gäller kravet på certifiering från den 1 december 2020. För pannor i kategori 3 och 4 träder kravet på certifiering i kraft den 1 december 2022.
– De som jobbar med drift av pannor ska ha en kompetens som är tillräckligt hög för att säkerställa att det är en säker arbetsmiljö runt pannan, säger Fanny Andersson, handläggare på Arbetsmiljöverket.
Vilka pannor gäller det?
Pannor i kategori 1 saknas i fastighetsbranschen. Det är stora industripannor som till exempel finns på kraftvärmeverk och pappersbruk. Men pannor i kategori 2 finns i fastighetsbranschen.
– Kategori 2 är pannor där värme kan ackumuleras i farlig mängd, till exempel mindre fastbränslepannor som till exempel eldas med flis och där du har en ”rosterbädd”, alltså en mängd bränsle som brinner på hög i pannan. Det innebär att även om bränsleinmatningen skulle upphöra så är pannan fortfarande varm ett bra tag till.
Även kategori 3 och 4 finns i fastighetsbranschen. Här ingår olje-, gas- och elpannor.
Hur går certifieringen till?
Fanny Andersson förklarar att Arbetsmiljöverket inte ställer krav på utbildning i samband med certifieringen, utan det räcker att man klarar certifieringsprovet.
– Visst är det så att det kan vara en fördel att ha genomgått en utbildning i anslutning till att du gör provet, men det är ingenting vi ställer krav på. Huvudsaken är att kunskapen verifieras enligt den här certifieringen. Man kan prova att göra certifieringsprovet om man känner sig trygg i sina kunskaper och förbereder sig utifrån de krav som vi har satt upp i föreskriftens bilaga 2 längst bak under ”färdigheter eller kunskap”.
Certifieringen görs hos bolag som är ackrediterade certifieringsorgan. Sök ackrediterade organ på Swedacs hemsida för mer information, se länk under artikeln.
Hur många berörs?
Det är svårt att säga hur många pannoperatörer som berörs av kravet på certifiering i fastighetsbranschen. Fanny Andersson förklarar att de som berörs framför allt arbetar med fastigheter som saknar fjärrvärme.
– Det avgörande är om du har en panna kontrollklass A eller B som du driftsätter. Det kan vara relativt små pannor, mindre olje- och gaspannor eller flis- och pelletspannor som används för uppvärmning av fastigheter, men det kan även vara elpannor.
Hur många har certifierats?
Om ett år börjar kravet att gälla, men det är inte många operatörer som har certifierats hittills.
– Jag skulle säga att de är få i och med att det tidigare inte har funnits några certifieringsorgan där de har haft möjlighet att bli certifierade, säger Fanny Andersson.
Arbetsmiljöverket går inte ut med information om certifieringskraven direkt till berörda fastighetsägare. Däremot kommer verket att gå ut med information via fastighetsbranschens organisationer och branschmedia.
Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se