Fuktproblem kan öka med solpaneler på taket

Solcellsanläggningar på tak kan få negativa konsekvenser för vindsklimatet. Varningen kommer från Jerker Andersson på Ljungby Fuktkontroll & Sanering.

Jerker Andersson.

Solpaneler som monteras på yttertak avskärmar solens instrålande värme, vilken i synnerhet under höst, vinter och vårvinter behövs för viss uppvärmning samt avfuktning av takkonstruktion och vindsutrymme, skriver Jerker Andersson i tidningen Energi & Miljö.

Han påpekar att kallvindar precis som krypgrunder är riskkonstruktioner som riskerar att få fuktproblem och mögel om man tilläggsisolerar vindsbjälklag, byter värmesystem eller byter till tätare takpapp.

Nu kan vi enligt Jerker Andersson addera solpaneler som monteras på yttertaket till listan på konstruktioner som kan ha en negativ inverkan på vindsklimatet.

Rekommenderade åtgärder
Hittills har han inte kommit på någon annan bra lösning på problemet än att installera en vindsavfuktare av typen sorptionsavfuktare som klarar att avfukta svalare miljöer.

Jerker Andersson rekommenderar att fastighetsägare gör regelbundna egenkontroller av kallvindar. Han föreslår okulär besiktning och fuktmätning.

Vid besiktningen bör man tänka på att fuktmäta vindens köldbryggor, det vill säga kallare ställen. Dessutom uppmanar Jerker Andersson fastighetsägare att inte dröja för länge med åtgärder eftersom möglet kan komma snabbt när det blir fuktigare.

Källa: Energi & miljö

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega