”Som förvaltare har man möjlighet att påverka”

Carl-Johan Lindörn fick jobb som fastighetsförvaltare på Uppsalahem för 1,5 år sedan och nyligen blev han tillförordnad chef för avdelningen för förvaltningsutveckling.
– Det är roligt och spännande att vara del av hur en hel stadsdel utvecklas, säger han.

Hur kom det sig att du blev fastighetsförvaltare?
– Jag har nog en ganska brokig bakgrund för att vara förvaltare. Jag är utbildad ekonom, har drivit eget, jobbat som ekonomikonsult, personalansvarig och chef på företag i olika branscher men egentligen alltid varit intresserad fastigheter och samhällsbyggande. En kompis tipsade mig om att förvaltarjobbet på Uppsalahem, jag sökte och fick det.

Vad gör du som t f chef för förvaltningsutveckling?
– Vår avdelning stöttar förvaltningsdistrikten med olika experttjänster som hyresjurister, projektsamordnare och energiexperter. Dessutom ska vi driva och utveckla förvaltningsarbetet i stort, till exempel genom systemförvaltning, teknik och digitalisering.

Vilken är den största utmaningen just nu?
– För mig att på kort tid tillsammans med vår förvaltningschef ta mig an och driva den övergripande verksamhetsplaneringen för nästa år. För Uppsalahem att fortsätta jobba med trygghet i våra områden, och så förstås digitaliseringen.

Vad är roligast med fastighetsförvaltning?
– Att det är så stor variation, mötet med människor och att få vara en del av hur en hel stadsdel utvecklas, inte bara enskilda hus. Som förvaltare hos Uppsalahem har man möjlighet att påverka i stort eftersom bolaget äger 43 procent av alla hyresrätter i stan.

Vad är bra fastighetsförvaltning för dig?
– Att hitta balansen mellan det som är nödvändigt och det som ger en positiv effekt gentemot hyresgästerna. Bra förvaltning handlar också om att kommunicera tydligt vad vi gör och varför. Jag tror att de flesta fastighetsägare gör mycket mer än vad hyresgäster och omvärld ser eller hör.
– Men det handlar också om att titta utanför de egna husen och samarbeta med andra fastighetsägare, polis och kommunen om trygghets- och skötselfrågor. Jag har bland annat varit med att starta en fastighetsägarförening med flera fastighetsägare där vi ses varje månad och delar information och till exempel fått igång nattvandring bland de boende.

Hur förändras fastighetsförvaltning de närmaste fem åren?
– Jag tror att de bostadssociala frågorna fortsätter att ta en större och allt viktigare plats i samhället. En ökad otrygghet sprider sig i många områden, vi måste ha en bra plan för att jobba med det.
–Dessutom kommer digitaliseringen förhoppningsvis bidra till bättre och effektivare ärendehantering. Men det får inte gå ut över en nära och bra kommunikation med hyresgästerna.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Carl-Johan Lindörn

Aktuell som: T f förvaltningsutvecklingschef på Uppsalahem
Ålder: 31 år
Bor: Bostadsrättslägenhet i Aspudden i Stockholm
Familj: Sambon Sophia och hunden Brorsan, en Rhodesian ridgeback.
Intressen: Jag är friluftsmänniska, seglar, åker skidor och jagar, så mycket jag kan.
Favoritbyggnad: Snickarboden på mina föräldrars landställe i Stockholms skärgård. Min farfar byggde det lilla huset av egensågat virke och det som fanns tillhanda. Det är inte en rät vinkel i den lilla boden, men den är fylld av många fina minnen och verktyg av alla dess slag!

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega