”Nästan bara fördelar med Fast API”

Kristin Berg.

Såväl Kristin Berg, vd på Fast2, som Magnus Persson, vd på Vitec, ser nästan enbart fördelar för alla parter med ett branschgemensamt API, men betonar att det är en utmaning och en komplex resa dit.

– Vi har sedan några år insett att det behövs ett API för fastighetsbranschen. Det känns bra att vi gör detta tillsammans så att det kan användas av hela branschen, i stället för att vi skulle bygga ett själva, säger Magnus Persson. Framförallt blir det en fördel för tredjepartsleverantörer att de har ett och samma API att ansluta till. Men det är smidigare och enklare för alla.

Magnus Persson.

Mer fokus på säkerhet
En fördel för Vitec och andra systemleverantören blir enligt Magnus Persson att man slipper lägga tid på enskilda integrationer som ofta tar tid och orsakar problem, inte minst i samband med uppgraderingar.

– När vi slipper detta kan vi lägga ännu mer kraft och tid på att göra det vi är bäst på och skapa nytta för våra kunder, säger han och fortsätter.

– Däremot kommer vi behöva lägga ännu mer fokus på säkerhetsfrågor när våra kunder ska släppa in andra leverantörer i sina system och databaser. Vi kommer att lägga stor vikt vid identifiering och behörigheter, säger Magnus Persson.

Mer kundnytta
Även Kristin Berg på Fast2 anser att ett gemensamt API ger ökade möjligheter att lägga mer tid på digitalisering och skapa kundnytta.

– Vi vill öka nyttan för våra kunder.

Det finns nischprodukter som vi inte vill göra, då är det viktigt att det blir enkelt att göra integrationer och enklare för fastighetsägarna att ansluta de system man vill ha, säger Kristin Berg och betonar att det inte är helt enkelt.

– Det är få branscher, om någon, som hittills lyckats skapa ett generellt API för många områden såsom fast API strävar efter att bli. Det viktiga är att hitta minsta gemensamma nämnare som ger kundnytta och samtidigt håller god kvalitet, säger Kristin Berg. Det är viktigare än att vi kommer igång snabbt.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Läs också: Standard ska underlätta digitalisering

Bli den första att kommentera "”Nästan bara fördelar med Fast API”"

Lämna en kommentar

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Välj ett giltigt formulär