Sabo = Sveriges Allmännytta

Foto: Helene Ahlberg

Sabo byter namn och blir Sveriges Allmännytta. Det historiska beslutet fattades i går på Sabos kongress i Örebro.

Förslaget om att Sabo ska byta namn kom från en enhällig styrelse, med representanter från åtta partier.

Bakgrunden är bland annat en undersökning av omvärldens inställning till bolaget och allmännyttan, som visar en bild av ett Sabo som inte är en tillräckligt stark röst i samhällsdebatten.

– Det råder konkurrens på åsiktsarenan. Många frågor på det bostadspolitiska området är uppe till diskussion och då behöver vi som medlemsorganisation säkerställa att medlemsföretagens villkor och allmännyttans roll och utveckling får tillräcklig plats, sa Sabos styrelseordförande Åsa Johansson (S) när hon presenterade förslaget för kongressen.

Närvaro i debatten
Ett namnbyte kan bli ett startskott i arbetet att göra Sabo tydligare och bli en starkare röst för allmännyttan, framhöll hon.

– Medlemmarna behöver organisationens närvaro i debatten för att inte inflytande och påverkan ska gå oss förbi.

Det är extra viktigt nu i en tid då bostadsdebatten är het på riksnivå och många aktörer vill ta sig rätten att definiera allmännyttan, menade hon.

– Allmännyttan behöver en tydlig företrädare som representerar och står upp för begreppet. Sabo är den naturliga förvaltaren av idén om allmännyttan. Det bör då synas tydligt i namnet.

Stark samhällsbyggare
Och vad är det då för idé som ska lyftas fram? Jo, mycket handlar om allmännyttans roll som stark samhällsbyggare, enligt Åsa Johansson.

– Vi behöver visa på den nytta som en kommun har av ett eget allmännyttigt bostadsbolag. Och att allmännyttan ska kunna erbjuda ett bra boende till rimliga kostnader för alla, oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp. En allmännytta för alla är även i framtiden ett klart bättre alternativ än socialbostäder för vissa.

Ytterligare ett skäl till att välja just namnet Sveriges Allmännytta är att varumärkesmätningar visar att det finns en positiv attityd till begreppet allmännytta hos allmänheten – och att man kopplar det till bostäder och fastigheter.

– Det ska vi självklart dra nytta av. Genom att förtydliga vårt namn ökar vi vår legitimitet.

Källa: Sveriges Allmännytta

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega