Studentboende på ny nivå

Lina Krait och Mira Grunewald ser till att studenterna som bor hos Byggvesta mår bra.

Som boende i någon av Byggvestas studentbostäder är du inte bara student och hyresgäst. Här får du också hjälp att växa och utvecklas till en god framtida hyresgäst.

Företagets koncept Live to Grow by Byggvesta har sin förebild i de amerikanska campusen, med trygghet och gemenskap som viktiga beståndsdelar.

Bolaget har i dagsläget drygt tusen studentlägenheter i Stockholm och Linköping och bygger ytterligare 1 250 lägenheter i de båda städerna.

Göra livet lite enklare
Bostäderna ligger nära naturen och i de allra flesta fall med närhet till universitet och högskolor. Alla har gym och studierum i husen.

– Vi vill att studenterna har en balans i livet så att studierna går bra, säger Mira Grunewald, koncept- och marknadsutvecklare på Byggvesta. Studietiden är tuff för många, man har ofta flyttat till en ny stad och har kanske sitt första boende. Då vill vi hjälpa till att göra livet lite enklare.

Områdesansvarig
Den uppgiften har framförallt den områdesansvariga, som själv är student och bor i huset och är anställd på deltid av bolaget.

Lina Krait är områdesansvarig är områdesansvarig på studentboendet Kosterhavet i Norra Djurgårdsstaden. Hon sköter hyresadministrationen på boendet och är den som tar emot nya hyresgäster och checkar ut de gamla.

En kväll i veckan finns hon på plats på områdeskontoret för att ta emot boenden och svara på frågor. Annars nås hon på mejl eller telefon.

Lina Krait, områdesansvarig på Kosterhavet får ibland rycka in och vara terapeut.

Som en terapeut
– Jag ser till att hyresgästerna trivs och vet hur allt fungerar i huset, säger Lina Krait. Ibland får man också rycka in och vara lite terapeut, det kan bli känslosamma samtal

Lina är också ansvarig för att ordna aktiviteter och underlätta för studenterna att lära känna varandra.

– Jag har bott i andra studentboenden och märker att den här tjänsten vi erbjuder är väldigt uppskattad, säger hon.

Egen digital plattform
Uppskattad är också den digitala plattform där de boende kan kommunicera med hyresvärden och andra hyresgäster. Här frågor man om allt från att låna nappflaskor och laddare till att hitta nya kompisar för hundpromenader.

Lägenheterna är ettor, tvåor och treor. Särskilt populär är den så kallade kompislägenheten, en minitrea, där två kompisar kan få eget sovrum men dela på kök, badrum och vardagsrum för att få ned hyreskostnaden.

Uppfostrande boende
– Dessutom har det visat sig att nästan hälften av dessa lägenheter används av barnfamiljer, det hade vi inte räknat med, säger Mira Grunewald som också beskriver Live to Grow som ett uppfostrande boende.

– Alla som står i vår bostadskö behåller sina köpoäng medan de bor i våra studentlägenheter och kan sedan slussas vidare till en av våra vanliga hyresrätter om de vill. Och de vet de redan hur det är att bo hos Byggvesta, säger.

Text och foto: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Studentboenden i sex områden

Byggvesta har studentbostäder i sex områden: Campus Flemingsberg, KTH Campus, Norra Djurgårdsstaden och Nacka Ektorp i Stockholmsområdet samt Linköpings Universitet i Linköping.

Samtliga bostäder har god standard med parkettgolv och kök från Marbodal. Alla lägenheter i Stockholm har kombinerade tvättmaskiner och torktumlare.

Läs mer om Live to Grow här

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega