Lär dig allt om Proptech

proptech

Andrew Baum, professor på University of Oxford, har gjort undersökningen ”Proptech 3 – Framtiden inom fastigheter”. Läs Fastighetsägarna Stockholms översättning till svenska.

Proptech är en förkortning av ”property technology” och kan i korthet beskrivas som olika tekniska lösningar som har koppling till fastighetsbranschen. Det kan handla om allt från mätning av energi till digitala plattformar för uthyrning av lokaler.

Just nu arbetar tusentals smarta människor, med stöd av expertinvesteringar i mångmiljardklassen, hårt med att förändra synen på handel, användning och förvaltning av fastigheter. Det vore märkligt om inte all denna aktivitet – som vi kallar PropTech 2.0 – skulle medföra avgörande förändringar, skriver Andrew Baum i undersökningen ”Proptech 3 – the future of real estate”.

50 experter
Andrew Baum är bland annat ordförande för Property Funds Research, ett företag som ägnar sig åt fastighetsrådgivning och fastighetsforskning. Han är också gästprofessor inom Management Practice vid Oxford Said.

Undersökningen bygger på intervjuer med 50 proffs, entreprenörer och finansiärer inom fastighetsmarknaden. De intervjuade kan delas upp i två läger beroende på hur de ser på Proptech.

Två läger
Det ena lägret ansåg att uppstartsföretagen inte vet vad de sysslar med och att unga entreprenörer felaktigt tror att deras framgång är garanterad inom fastighetsbranschen.

Det andra lägret ansåg att de etablerade aktörerna saknar strategiskt tänkande och bara vill skydda sina ineffektiva intäktsmodeller.

Kartlägger sektorn
Undersökningen – Said Business School Oxfords första forskningsrapport inom fastigheter – kartlägger denna framväxande sektor och fokuserar särskilt på den inverkan teknikutvecklingen kommer att ha på denna enorma tillgångsklass.

Här finns åtta kapitel med titlar som:

  • InfoTech, FinTech och PropTech – en titt på modeuttrycken
  • Från PropTech 1.0 till PropTech 2.0
  • PropTech 2.0 – den nya vågen
  • Smarta fastigheter
  • Delningsekonomin
  • Fastighets-FinTech
  • PropTech 3.0: Blockkedjan och artificiell intelligens
  • Vad leder detta till?

Källa: Fastighetsägarna

 

 

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega