”Förr kastade man tomater på mig”

Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Jag brukar överdriva och säga att ”förr kastade man tomater på mig när jag pratade om att hitta alternativ till att ha egen bil”.  Även om det aldrig var någon som kastade tomater rent fysiskt så märker jag att det har skett en stor förändring i attityden till bilen. Jag märker det på viljan att lyssna på argument istället för att stänga av så fort jag piper orden bilpool eller mer cykeltrafik.

Varför envisas jag om att prata om biltrafik när jag jobbar med utveckling och förvaltning av bostäder? För mig handlar det om resursanvändning, rättvisa och om att vara smart.

När jag läser att en bil i snitt står parkerad 92% av tiden och att den används för sitt ändamål endast 5% av tiden (resten står den i kö eller far runt efter parkering) tänker jag att vi måste ha färre bilar som vi använder mer.

När jag läser att 86% av oljan man stoppar i bilen blir energiförluster tänker jag att vi måste hitta mer effektiva sätt att använda vår energi.

När jag läser att Sveriges personbilars sammanlagda parkeringsyta är mer än 5 gånger så stor som staden Paris samtidigt som jag ser att konflikten mellan att bygga lägenheter och bevara naturområden blir allt större undrar jag om vi använder vår värdefulla yta på rätt sätt.

När jag hör att icke bilägare i bostadsrätt får betala för parkeringsplatser som nyttjas av bilägare tänker jag att det är orättvist.

När jag hör att samhället förlorar en krona och 50 öre för varje kilometer bilen kör samtidigt som vi subventionerar bilen kraftigt tänker jag att det är orättvist.

När jag hör att regeringen lägger fram en cykelstrategi tänker jag att vi är på väg mot mer rättvisa men att bilister ändå subventioneras oändligt mycket mer än cyklister.

När jag hör att kostnaden för att bygga parkeringsplatser är så hög att vissa bostadsprojekt inte blir av fast vi har bostadsbrist tänker jag att vi kan vara smartare än så.

När jag ser alla Riksbyggens servicebilar stå på parkeringsplatsen på kvällar och helger och alla boendes bilar stå parkerade på dagtid tänker jag att vi inte är så sluga.

När jag ser en fastighetsskötare på en fraktcykel med lådan full av krattor, spadar och sekatörer tänker jag att det där var ju smart!

Framtiden tror jag kommer handla om att vara flexibel och att tänka att vi behöver förflytta oss istället för att slentrianmässig ta bilen. Riksbyggen har redan börjat planera boenden utan egen bil där människans beteende kommer att vara i fokus.

Även när vi förvaltar kan vi börja redan nu genom att undersöka om vi kan dela våra servicebilar med boende i olika bilpoolslösningar eller genom att investera i en fraktcykel med eldrift istället för att köpa en ny servicebil.

Och vi kan börja redan nu genom att prata om att vi behöver minska det oviktiga bilåkandet så att viktigare resor kan göras smidigare med bil. Många fastighetsskötare skulle säkert tycka det vore skönt att lättare hitta parkering till sin bil och att slippa stå i köer!

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega