Lossa handbromsen nu

Energigurun Willy Ociansson.

Energigurun Willy Ociansson.

Äntligen har man hittat orsaken till att vissa bilar förbrukar så mycket mer bränsle än andra. Det visade sig att landets alla gröna bilar åker omkring med handbromsen idragen. Alla blåa bilar hade ett litet hål i bränsletanken och alla de röda hade punktering på ena bakdäcket. Inte att undra på att det gick åt mycket soppa. Och tänk när man förklarar för ägarna av de gröna bilarna, att om de släpper handbromsen så minskar bensinåtgången med hälften, så ser de inte det som ett problem utan som en möjlighet.

Ibland överträffas dikten av verkligheten och beträffande våra hus så är situationen faktiskt exakt likadan. Över hela landet finns det 100 000-tals hus med stora hål i fasaden, rakt in genom klimatskalet och den iskalla luften väller in i skafferiskåpet vars tunna masonitdörr blir obehagligt iskall bakom min nakna rygg då frukostgröten skall avnjutas.

Undertrycket i lägenheterna gör att iskylan letar sig ner i passdelen utefter ytterväggen och rinner ut mellan sparksockel och golvmatta vilket ger kalla golv i alla rum. I andra hus har man dragit ett 400-millimetersrör vars nedre ände mynnar ut i ett litet skitigt rum med oisolerade plåtdörrar till det fria vid marken och vars övre ände mynnar ut ovanför yttertaket eller är ansluten till husets frånluftssystem. Det svinkalla röret användes förr till att slänga sopor i men är sedan flera år bara en källa till hög energiåtgång och otrivsamt inneklimat för de som har oturen att bo närmast.

En miljon av landets lägenheter saknar drevning under balkongdörrens tröskel vilket i kombination med F-ventilation resulterar i ett iskallt parkettgolv. Fem miljoner kopplade fönster saknar den tätningslist mellan bågarna som skall förhindra att luften mellan glasen ständigt byts ut, vilket gör innersta glaset iskallt. Detta i kombination med att låta friskluften passera mellan glasen på sin väg in till lägenheten och katastrofen är ett faktum.

Husen är fortfarande nerlusade med energitörstande glödlampor av samma typ som användes för 100 år sedan. 10 procent av landets radiatorer är felkopplade så vattnet går åt fel håll och man får gasa mer i pannrummet för att kompensera. En skrämmande stor andel av de mest proffessionella fastighetsägare vet inte huruvida vindarna är isolerade och i så fall med hur tjockt täcke.

Bilägaren i exemplen ovan blev överlycklig då felen upptäcktes men fastighetsägaren låter sig nedslås och blir bedrövad över alla bristerna i stället för att genast bestämma sig för att ”handbromsen skall lossas” omgående. ”Vi tänker inte sätta tätningslist mellan fönsterbågarna för vi har så många” får bli veckans citat. Det är vanskligt att generalisera men min erfarenhet är att i organisationer med problemorienterade tjejer i ledande befattning är låt-gå-mentaliteten inte lika utbredd. Då allvarliga fel upptäcks lägger man om rodret och genomför nödvändiga åtgärder omgående.

Willy Ociansson på Willys Cleantech och Energy Booster är energiexpert och inspiratör. Han arrangerar bland annat kursen Eco Driving av fastighet och har även utvecklat en metod som effektiviserar uttaget av bergvärme ur borrhål.

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega