Test avslöjar LED-lampor

led-lampaVissa LED-lampor är inte så energismarta. Det visar Energimyndighetens test.

I en uppkopplad värld är det smarta hemmet, med enheter som kan styras, en självklarhet. Det gäller också smarta LED-lampor. Det skriver Energimyndigheten vars test av smarta lampor visar att de erbjuder ny funktionalitet, men att de inte alltid är energismarta på grund av standby-förbrukningen.

Smarta lampor ger stora möjligheter att styra belysning efter humör, smak och tid på dygnet. Färgen och ljusstyrkan på belysning kan enkelt ändras på energieffektiva LED-lampor. Energimyndigheten testade smarta LED-lampor med stor sockel (E27) som skruvas direkt i en vanlig armatur.

Drar mer i standby
Med smarta lampor avses ofta lampor med dimmerfunktion och styrning, på det sättet är alla lamporna i testet smarta. Om man med smart också menar att de är energismarta – att lamporna har låg energianvändning – så är inte alla lamporna smarta.

Styrbara LED-lampor drar mer el än andra LED-lampor och det beror i huvudsak på standby-läget.

– Några av de testade lamporna använde mer energi i standby-läge än när de var tända. Standby-förbrukningen kan ha stor betydelse för lampans årliga energianvändning, säger Jonas Pettersson på Energimyndighetens Testlab.

Smarta hem?
Beräkningen för den årliga energianvändningen i testet bygger på att lamporna är tända tre timmar per dygn och i standby-läge resten av tiden. Standby-läget för de testade lamporna motsvarar 20-70 procent av den årliga energianvändningen.

Ett smart hem ger många möjligheter men kan samtidigt ge en ökad energianvändning. Varje uppkopplad enhet använder inte så mycket energi i sig men totalt blir energianvändningen stor.

Krav på lagstiftning
– Det finns en risk att ökningen av LED-lampor med ”smarta” funktioner på marknaden gör att en del av energibesparingen, som de traditionella LED-lamporna ger, försvinner. Därför är det viktigt att lagstiftningen på energiområdet följer teknikutvecklingen, säger Johanna Whitlock på Energimyndigheten.

Inom EU sätter ekodesignkrav gränser för hur mycket energi och resurser som en produkt får använda för att säljas. EU-kommissionen genomför en förstudie om vilka ekodesignkrav som kan ställas på smarta apparater och där ingår även smart belysning.

 

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega