
På vissa orter sjunker befolkningen och lägenheter är svåra att hyra ut. Samtidigt ska fastigheterna underhållas. Tar man då beslut om att tomställa och riva kan nästa problem uppstå – fastigheten innehåller ett skyddsrum och får avslag för rivning.
Tomma lägenheter som inte går att hyra ut har på kort tid blivit ett allt större problem för många bostadsbolag. Enligt en undersökning som Allmännyttan har tagit fram och som publicerades så sent som i maj i år har antalet tomma lägenheter inom allmännyttan nästan fördubblats på ett år – till nära 7 500. Rapporten bygger på enkätsvar från 204 bostadsföretag i hela landet och vakanserna är störst i mindre städer och på landsbygden.
– Vi ser en historisk förskjutning i bostadsmarknaden där det inte längre bara handlar om bostadsbrist, utan i många fall om överskott och vakanser, säger Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta.
Tomma lägenheter minskar intäkterna
Rapporten visar också att över hälften av de tomma lägenheterna som rapporterades in i den senaste mätningen av vakanserna i februari 2025 stått outhyrda i mer än tre månader.
– Det är en allvarlig utveckling, särskilt i kommuner med vikande befolkningsunderlag. Tomma bostäder innebär minskade intäkter för bostadsföretagen i ett redan tufft ekonomiskt läge. Det minskar utrymmet för underhåll, renoveringar och investeringar i nya bostäder, säger Sofia Hansdotter.
MSB säger nej
Har man som bostadsbolaget hamnat i ett sådant läge, kan rivning vara en utväg. Men det kan stöta på hinder, eftersom MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kan säga nej till rivning – om huset innehåller ett skyddsrum.
För att få riva ett skyddsrum krävs ett godkännande av MSB, men sedan ett par år tillbaka har de blivit hårdare i sin bedömning och mer restriktiva i sina beslut om skyddsrumsavveckling. Under 2022 godkände MSB drygt 50% av ansökningarna om avveckling av skyddsrum, medan det under 2023 bara var 14%.
– Vi är hårdare och säger ofta nej nu, i och med kriget i Ukraina och att det är ganska uppenbart att vi har ett oroligt läge i Europa, säger Anders Johannesson som är skyddsrumsexpert på MSB, i en intervju i P1 Ekonomiekot nyligen.
Skydda investeringar
När Sverige en gång i tiden byggde alla tiotusentals skyddsrum, så bidrog staten med pengar i hög utsträckning. Det är en anledning till att MSB numera är mer restriktiva enligt Anders Johannesson på MSB.
– Det är en investering som vi skyddar på det sättet.
Sveriges Allmännyttas VD, Cathrine Holgersson, ser problem i att det nu har blivit svårare att få godkännande från myndigheten. Att rivning blir aktuellt beror oftast på tomma bostäder i kommuner med krympande befolkning och att husen kräver stort underhåll. Bostadsbolagen sitter i en rävsax.
– De har ju en extremt bekymmersam situation. Det är ett ganska smärtsamt beslut att ta; att tomställa ett hus för att det ska rivas. Får man sedan nej för att det finns ett skyddsrum kan de här planerna bli väldigt svåra att hantera, för hur ska du kunna ha en ekonomi för att hålla igång ett hus som ingen vill bo i, säger Cathrine Holgersson i samma intervju i P1.
Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se