Trygghet och säkerhet är en viktig fråga och många beskriver en ökad utsatthet för hot och våld. Fastighetsägarna har en utbildning i att förebygga och bemöta problemen. Kursen finns nu som en e-learning kurs, som du kan starta när det passar dig.
Vår webbaserade trygghetskurs Hantera hot & våld är speciellt framtagen för fastighetsbolag. Syftet med utbildningen är att ge anställda i fastighetsbolag en bra grund i konflikthantering och säkerhet. I kursen får du kunskaper om hur du kan bemöta aggressivitet, hot och fientlighet samt metoder för att sätta tydliga gränser i din yrkesvardag.
Alltmer viktig fråga i samhället
Målet med utbildningen är att bidra till att ditt arbete blir säkrare, tryggare och att identifiera vilka säkerhetsrutiner som bör finnas på ert företag.
– Trygghet och säkerhet har blivit en alltmer viktig fråga i samhället. Fastighetsägarna har länge arbetat med trygghet på olika sätt, därför känns det nu extra bra att vi erbjuder en utbildning inom detta område. Tanken med utbildningen är att de som går kursen ska bli bättre rustade och mer förberedda om hur man ska agera i olika situationer. Helt enkelt få en bra grund i konflikthantering och säkerhet, säger Katja Kalda, nationell utbildningssamordnare på Fastighetsägarna.
Kursen Hantera hot & våld är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och psykolog Alexander Tilly samt Sustainable Interaction. Alexander Tilly och en av Sveriges mest anlitade experter inom området konflikter, hot och våld.
Varför är det så aktuellt med trygghetsfrågor?
– Många branscher beskriver en ökad utsatthet för hot och våld. Vi märker en ökad förståelse för hur medarbetare, organisation och varumärke kan skadas av konflikter, hot och otrygghet. Det är oftast betydligt mer resurseffektivt att förebygga problem jämfört med att åtgärda risker först när incidenter inträffat. Som arbetsgivare finns också en skyldighet att erbjuda kunskap till medarbetare som kan utsättas för påtryckningar, hot eller våld.
Varför är det viktigt att prata om hur man ska bemöta hot och våld i sin arbetsmiljö?
– Förtroendet för kollegor, chef och arbetsgivare ställs på sin spets för den som blir utsatt. Genom att prata om frågorna kan vi förfina våra kunskaper och dela erfarenheter samtidigt som det bidrar till en mer förtrolig stämning i en arbetsgrupp. Att synliggöra risker och problem är också nödvändigt för möjligheten att åtgärda och förebygga dem.
Varför tycker du det är viktigt att gå en utbildning om hur man som ska bemöta hot och våld?
– En utbildning ger förhoppningsvis praktiska och verklighetsförankrade tips om hur vi både kan förebygga problem och hantera akuta situationer. Med små medel kan vi ofta öka vår säkerhet och trygghet rejält. Innehållet i Fastighetsägarnas kurs baseras både på omfattande kartläggningar inom fastighetsbranschen och på kunskap från sakkunniga inom psykologi, konflikthantering och säkerhet.
E-learning – när det passar dig
Kursen är uppdelad i fyra olika avsnitt: kommunikation, förberedelser och risker, hot och aggression samt arbetsmiljö.
När du anmäler dig kommer du få ett mejl samma dag med instruktioner och en länk för att starta kursen. Du har tillgång till kursen under 12 månader. Det ger dig möjlighet att välja hur och när du själv vill ta del av kursinnehållet och följa upp delar av kursen i efterhand.
Läs mer om kursen här. För information om vad utbildningen kan ge dig och din organisation, kontakta utbildningsansvarig Katja Kalda via mail eller telefon: 08-613 57 81