SKB:s hus – energieffektiv fastighet som finansierats av EIB

Thomas Östros, vicepresident i EIB, besökte SKB-kvarteret Skrönan i Nockeby, som finansierats av ett EIB-lån för energieffektiva bostäder. Till höger SKBs fastighetsutvecklingschef Johan Jarding. Foto: baraBild

Fyra energieffektiva kvarter som finansierats av Europeiska investeringsbanken (EIB) står nu klara i Stockholm och Uppsala. SKB är en av ägarna.

Det var 2017 som EIB för första gången direkt finansierade projekt hos ett svenskt, privat bostadsföretag. Lånet om 550 miljoner kronor användes då av SKB till fyra energieffektiva och miljöklassade nyproduktionsprojekt, tre i Stockholm och ett i Uppsala.

Tillsammans med Liisa Raasak, Head of the EIB Group Office for Sweden, besökte EIB:s vice president Thomas Östros bostadskvarteret Skrönan i Bromma, som nyligen stod inflyttningsklart med 114 kooperativa hyresrätter.

Finansierar innovativa projekt
EIB är Europeiska unionens bank och tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål. Ambitionen är att stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet under årtiondet fram till 2030 och anpassa sin nya verksamhet till målen och principerna i Parisavtalet.

– För oss gäller det att finansiera bostäder som inte bara är socialt hållbara och trevliga, utan dessutom är väldigt effektiva när det gäller energianvändning. Och vi är intresserade av att hitta innovativa projekt, där man pressar energianvändningen så mycket som det går, säger EIB:s vice president Thomas Östros.

Ännu mer energieffektivt boende
– Med 92 000 medlemmar behöver vi naturligtvis bygga nytt. Lånet från EIB, med de krav på hållbarhet som de har, stretchar oss att gå före i att bygga ännu mer hållbart, ännu mer energieffektivt. Det stärker också vår roll som samhällsaktör i regionen, säger SKB:s vd Ingrid Gyllfors.

SKB skapades 1916 ur en god idé om att skapa ett bättre boende och tillsammans göra gott, både för medlemmarna och för samhället. Sedan dess har föreningen aldrig sålt något hus. När perspektivet är förvaltning för evigt, så får byggandet av nya fastigheter en naturlig och inbyggd koppling till hållbarhet. Sedan flera år tillbaka byggs alla SKB:s nybyggnationer för certifiering enligt Miljöbyggnad.

– Om det finns aktörer som är beredda att bygga väldigt energieffektivt, då tycker vi det är intressant och då är vi beredda att titta på sådana projekt. Och är man duktig nog att göra det ännu mer energieffektivt än vad lagar och regleringar kräver, då blir vi extra intresserade, säger Thomas Östros.

Över 300 nya lägenheter
Det senaste lånet på 800 miljoner kronor till SKB ska finansiera byggandet av energieffektiva bostadsfastigheter i två nyproduktionsprojekt. Det gäller ett kvarter på Södermalm med 153 lägenheter och ett kvarter i Kista med 164 lägenheter. Energiförbrukningen i fastigheterna kommer att ligga under 55kWh per kvadratmeter och år, vilket är cirka 25 procent under det svenska myndighetskravet.

Källa: SKB

Thomas Östros, vicepresident i EIB, besökte SKB-kvarteret Skrönan i Nockeby, som finansierats av ett EIB-lån för energieffektiva bostäder. Till höger SKBs fastighetsutvecklingschef Johan Jarding. Foto: baraBild

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega