”Vi gjorde det omöjliga – trots att vi var underdogs”


Från sin tid som ungdomsspelare i fotboll på hög nivå har Stefan Younes, vd på Fastighetsägarna Service, med sig att man som underdog kan lyckas. Med ett jäkla bra kollektiv kan man likt David, slå Goliat – på fotbollsplan såväl som i affärer.

Som ung ”stockholmsgrabb uppvuxen i Västerort” spelade Stefan Younes mycket fotboll, så pass att han drömde om att bli proffs.

– Jag spelade på ganska hög nivå och vann SM-guld för pojkar. Det var en lagidrott och jag reflekterade redan då över det kollektiva lagbygget vi hade. Laget vi spelade mot hade sex pojklandslagsspelare med i sitt lag men vi vann ändå. Vi var underdogs men hade ett jäkla bra kollektiv.

Stefan Younes berättar hur han tagit med sig dessa reflektioner in i vuxenlivet och professionen. Han har sett hur bra den klassiska klyschan med ”laget framför jaget” fungerar.

Ville bestämma och påverka
På högstadiet bildade han och kamraterna även en egen innebandyklubb också. ”Det var så man gjorde på den tiden”. Där var han aktiv i tio år som spelare, tränare och ordförande.

– Jag har alltid dragits till lagidrott, där man får jobba i team. Och jag har alltid velat bestämma och påverka, säger Stefan Younes om sin tid i innebandyklubben.

Proffsdrömmarna grusades tyvärr med en korsbandsskada men inställningen till lagarbete och den kollektiva arbetsinsatsen – i kombination med att kunna påverka har levt kvar.

Största karriärsögonblicket
Ett av de största ögonblicken i hans karriär härleder till detta. Det var när Fastighetsägarna Service 2021 fick uppdraget att hantera fastighetsinvesteringsbolaget NREP:s förvaltning i Sverige.

– Ingen i hela världen kunde tro att vi skulle kunna vara partner till NREP. De investerar miljarder i fastigheter och det finns tre–fyra spelare som kan leverera ekonomiskt och teknisk förvaltning på den nivån. Vi fanns inte på den spelplanen. Men, vi fick förvaltningen av den svenska marknaden och Newsec fick i övriga Norden. Det var häftigt. Vi förflyttade bolaget 3–4 år framåt med det referensobjektet.

Laget upplever framgång
Han berättar hur teamet på Fastighetsägarna Service arbetade dag och natt i två månader för att visa sin kompetens. All kontakt sköttes via Teams på grund av pandemin, med flera danskar från koncernledningen – på engelska.

– Vi lyckades, som David att slå Goliat, när vi fick förvaltningen för Sverige. Vi kunde göra det omöjliga – att vara en underdog och komma från ett underläge. Det är det största som har hänt i min karriär och det var teamet som gjorde det. Det är en jäkla känsla att göra det och sedan få gå ut med det offentligt. Ingen fattade att vi kunde vara med på den marknaden. Det var otroligt häftigt, säger Stefan Younes och han ler brett.

Han återvänder till referenserna med fotbollslaget som slog ett mer meriterat lag och påpekar att det är mycket roligare när man är flera om att uppleva framgången. I det här fallet firade han och kollegorna med en middag och champagne.

– Man måste fira framgångar, det är oerhört viktig, säger han och fortsätter: man ska lära sig av sina misstag och fira framgångar!

Missar i karriären
Vilka misstag har han då själv gjort? Stefan Younes tar en lång paus och söker orden. Så småningom hittar han exempel:

– Jag är framåtdriven också, ibland kan det gå lite för fort. Då måste man omge sig med människor som kan stanna upp och hejda en. Vi har varit ute lite i tassemarkerna när det gäller att göra vissa typer av investering i olika bolag. Där har man utmanat styrelsen men fått backa, tillstår Stefan men tillägger: Men jag har inte riktigt klampat i klaveret, ännu i varje fall!

Något som han också säger är ett misstag är att han inte insåg bristerna med företagets IT-system i tid.

– Jag hade en övertro på att vi kunde bygga ett ekosystem kring vårt gamla IT-system. Men det var ett misstag, jag har väntat lite för länge med att inse att en skalbar lösning kräver en väl fungerande integrationsplattform i grunden. Nu är jag väldigt öppen, men, vi har hittills i stor utsträckning sminkat grisen. Vi har byggt lösningar och integrationer för varje projekt, med svårförvaltade resultat. Nu kan vi med en integrationsplattform på plats förverkliga den vision vi siktar mor mycket tidigare. Med facit i hand borde vi ha gjort det för 2–3 år sedan.

Insikten om att det behövdes en integrationsplattform kom för ett år sedan. Man insåg att det gamla hämmade utvecklingen i bolaget. Men det är också svårt att ta beslutet om en större implementation och utrullning eftersom man har kunder som ligger i systemet och man är beroende av det gamla. Men Stefan säger att det är en skön känsla när du kommit till insikten och inser att nu ”måste vi göra ett omtag!”.

Erfarenhet från HSB
Här kan Stefan luta sig mot tidigare erfarenheter då han jobbade på HSB och var ansvarig för när den organisationen bytte system. Där var det 26 regionföreningar som skulle få nytt IT-system och det skulle fungera för alla. Det handlade om att övertyga de olika ledningarna, visa på affärsnyttan och ta fram en tydlig vägbeskrivning, hur det skulle genomföras.

– På sex månader fick vi med, en övervägande del av regionerna. Nu är Fastighetsägarna Service är inte beroende av någon utanför som ska övertygas, som det var i federationen på HSB. Men jag lärde mig mycket då och vet att det är en utmaning att byta system, säger Stefan.

Det sa klick!
HSB är den arbetsplats som Stefan Younes har arbetat längst tid på, i två olika omgångar, med en lantmätarutbildning på KTH i grunden. Därutöver har han bland annat arbetat som konsult på IBM och Fasticon.

När han sökte jobbet på HSB, i andra vändan, var det som förvaltningschef på HSB Södertörn. Han hade ingen chefserfarenhet och trodde inte att han skulle gå vidare. Men han ringde upp och fick till ett möte med vd:n på HSB Södertörn – och de klickade!

– Som konsult kommer du in i olika skeden men du får inte ta ansvar för helheten. Man ser så mycket och tänker ”varför gör de inte det där, varför tar de inte det sista steget”. Här fick jag en förvaltningslåda på 60 miljoner i omsättning och 60 personer att ta ansvar för. Jag kom direkt in i ledningsgruppen och kunde vara med och påverka, säger Stefan och förstärker intrycket av den unga killen som en gång satt i innebandyklubben som ordförande och fick bestämma.

Vad var det vd:n på HSB Södertörn såg hos dig, när du kom utan chefserfarenhet?

– Han såg glöden och drivet. Han gick på människan och talangen, inte på erfarenheten. 9 av 10 gör inte det, det har jag också tagit med mig. Mina bästa rekryteringar är när jag har gått på magkänsla. Givetvis i kombination med bra bakgrund. Det ska kännas bra och det är roligt att plocka upp talanger.

Talanger som blommar
Stefan Younes beskriver några sådana talanger som han har hittat under åren. Om hur fascinerad han blir när de har kommit in i rätt sammanhanget och blommar. Den HR-chef han har nu på Fastighetsägarna Service är en av dem.

– Hon kom in som väldigt ung HR-chef. En supertalang. Så fort man ger henne nya arbetsområden, som marknad eller hållbarhet, då händer det saker. Jag behöver inte fundera på vad hon gör – hon bara driver på. Det är en fantastisk känsla.

Är det för att hon är lik dig själv?

– När det gäller drivkraft, tror jag det. Men sedan ska man hitta olika sorters människor också och de som är bättre än jag på det de gör. Jag har lärt mig att jag inte kan ha koll på alla detaljer och att olika är bra. Då gäller det att hitta talangerna som driver på, på egen hand. Här kommer vår företagskultur in, som jag har satt den. Vi vill att folk ska ta initiativ, men inom ramarna. Vi har en riktning och springer inte som i en myrstack.

Företagskulturen som han pratar om bygger på en klassisk modell med målstyrning, tillväxt, lönsamhet, kundupplevelse och medarbetarengagemang, som ska balanseras så resultatet blir långsiktigt och hållbart.

Utmaning i branschen
Just medarbetarna är det som Stefan Younes ser som den största utmaningen i branschen. Han påpekar att Fastighetsägarna Service har kunder i spannet mellan Nordens största investeringsfond till den lilla bostadsrättsföreningen. Det är de personliga mötena som kunden värdesätter och där är kompetens och medarbetare viktiga.

– Det råder huggsexa om bra människor och det vet de själva om och vet sitt värde. Det är ingen lek. Vi har länge pratat om underskottet på duktiga medarbetare och bra arbetskraft. Hur vi attraherar nyckelspelare att stanna och bli lojala och inte bara utnyttja löneförhöjning och hoppa vidare. Vi vill inte ge oss in i ett budkrig, säger Stefan Younes och berättar att de jobbar framgångsrikt med högskolor och yrkeshögskolor och har studentmedarbetare.

Hur vill du vara som chef och arbetsledare?

– Jag vill vara en fyr men också ha is i magen. Vi blir ifrågasatta, för att vi driver framåt och tar risker. Men i min ledningsgrupp vi är överens om riktningen och jag säger ”Folk kommer att tycka saker om det vi gör. Men jag står bakom er!”

Välj din egen chef!
Stefans råd till andra chefer är att släppa på kontrollen och att se till att ha kollegor som, i mycket, är bättre än man själv är. Dessutom uppmuntrar han medarbetare att välja sin egen chef.

– Se till att du har uppbackning! Har du rätt ledare får du förutsättningar, medan en fel ledare kan kväva dig totalt.

Mer möten och mindre soffa
Den närmsta framtiden ser Stefan fram emot att komma ut, efter en alldeles för lång pandemikarantän med för mycket tv-sofftid, och träffa beslutsfattare som investerar i fastigheter. Med vind i ryggen och NREP som referens vill Fastighetsägarna Service gärna fortsätta slå sig in på det segmentet av marknaden.

Dessutom ser han fram emot att ha sin försenade 50-årsfest i maj. I januari, när han fyllde, låg han hemma i covid.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Stefan Younes

Ålder: Nyss fyllda 50 år
Uppvuxen: Västerort
Karriär: Lantmätarlinjen på KTH, konsult på IBM, förvaltare på HSB i Brandbergen, konsult på nystartat IT-bolag, konsult på Fasticon, förvaltningschef HSB Södertörn, affärsområdeschef på HSB Stockholm och sedan 2016 vd på Fastighetsägarna Service.
Familj: Fru Linda, 5-åriga dottern Sophia och två barn sedan tidigare, Ludvig och Linnéa, samt två bonusbarn.
Bor: i Stocksund i villa
Fritid: Fritidshus på Gotland, golf, barnens idrott, 5-åringen har ”boll i sig” och börjar snart i fotbollsskola.
Dold talang: Jag har aldrig sett mig själv som händig, men det har visat sig att jag är lite av en handy-man. Jag är lösningsorienterad och testar på. Det första jag gjorde var att gjuta en grund till postlådan. Jag var extremt tillfredsställd efteråt. Sedan har jag byggt altan på landet och en friggebod tillsammans med kompisar. Jag beundrar dem som kan bygga och skapa, jag är mest teoretisk i mitt jobb.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega