”Klart för laddplats” – initiativ för ökad hemmaladdning

För att fler hyresgäster ska få tillgång till hemmaladdning har Elektrifieringskommissionen och sex bostadsbolag tagit initiativ till ”Klart för laddplats”. – Ett bra initiativ som vi gärna ser att fler bostadsbolag ansluter sig till, säger Carl Ståhle, mobilitetsexpert på Sveriges Allmännytta.

Initiativet ska lyfta bostadsbolagens viktiga roll att påskynda elektrifieringen av transportsektorn. Idag laddas elbilar mestadels i närheten av bostaden, men tillgången till laddplatser vid flerbostadshus är mycket begränsad.

– En förutsättning för att skaffa elbil kan för många vara att bilen kan laddas nära hemmet, vilket inte är möjligt för flertalet hyresgäster idag. Det är därför extra roligt att det är några av våra medlemsföretag som är med i initiativet redan från starten, säger Carl Ståhle, mobilitetsexpert på Sveriges Allmännytta.

Hittills har Lunds Kommuns Fastighets AB, Örebrobostäder, Stena Fastigheter, Kopparstaden, Stockholmshem och Halmstads Fastighets AB manifesterat sina ambitioner att ge sina hyresgäster möjlighet att gå före i omställningen till ett fossilfritt samhälle, genom följande åtaganden:

  • Alltid undersöka möjligheten att tillmötesgå hyresgästens önskemål om tillgång till laddningsmöjlighet av elbil.
  • Göra sitt yttersta för att på kort tid erbjuda en laddplats.
  • Arbeta strategiskt genom att till exempel förbereda för laddplatser så att hyresgästerna snabbt ska få tillgång till en laddplats.

Elektrifieringskommissionen pekar på att elektrifieringen av personbilstrafiken ökar, men takten i omställningen behöver gå snabbare än i dag för att nå klimatmålen. En omfattande elektrifiering av transporter krävs för att transportsektorn ska kunna ha i princip noll utsläpp av växthusgaser senast 2045.

Vill ni också ansluta er till initiativet?

Elektrifieringskommissionen välkomnar fler bostadsbolag att ansluta sig till initiativet genom att kontakta i.elektrifieringskommissionen@regeringskansliet.se

Källa: Sveriges Allmännytta

Seminarieserie om laddinfrastruktur för bostadsbolag

Under maj och juni anordnas en digital seminarieserie för erfarenhetsutbyte och kunskapsspridning bostadsbolag emellan om utbyggnad av laddinfrastruktur. De fyra tillfällena är öppna för bostadsbolag som är intresserade av att lära sig mer om hur de kan gå före i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Vid det första seminariet medverkar Carl Ståhle, mobilitetsexpert på Sveriges Allmännytta för att prata om mobilitetsprojektet.
 
Mer information om seminarierna hittar du här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega