Partnertext från Riksbyggen

Projektledare Sanna uppfyller sina livsmål

”Jag ska jobba med hus när jag blir stor”. Det sa Sanna Persson när hon var i sjuårsåldern. Så blev det! Tidigt målmedvetna Sanna Persson är idag projektledare hos Riksbyggen inom ombyggnad, efter högskola och nästan fem år som fastighetsförvaltare.

– När det dyker upp ett nytt mål hos mig så kan jag inte bara tänka bort det. Jag är noga med att uppfylla mina mål, säger Sanna Persson.

Förutom det tidiga yrkesmålet ”att jobba med hus”, så har Sanna Perssons vetgirighet, envishet och målmedvetenhet också lett till motorcykelkort, skoterkort, dykcertifikat och en påbörjad jägarexamen.

Allt detta har arbetsgivaren Riksbyggen sponsrat med utbildningsbidrag.

– Det är fantastiskt att det finns ett sådant bidrag att söka till utbildning som inte får ha med jobbet att göra, konstaterar Sanna Persson.

Hon har förstås också fått del av Riksbyggens kompetensutbildning som har med själva yrket att göra.

– Entreprenadjuridik, bostadsrättsjuridik, arbetsmiljö, ekonomi är några av de utbildningar som jag har gått och som finns internt. Men det är också öppet för extern kompetensutbildning, berättar Sanna Persson.

Fortsätta utvecklas
Hon poängterar att det är arbetsgivaren som möjliggjort hennes karriärresa.

– Jag trivdes jättebra som fastighetsförvaltare på Riksbyggen under nästan fem år. Men jag ville utvecklas mer, lära mig något nytt. Under medarbetarsamtal var jag inne på rollen som projektledare och det togs på allvar av arbetsgivaren. Då kunde vi tillsammans börja planera för det.

Sanna Persson tycker att det är en stor poäng att kunna fortsätta utvecklas utan att behöva byta arbetsgivare.

– Jag trivs så bra på Riksbyggen och jag har kvar en del av mina gamla kollegor. Som projektledare får jag hålla på med det jag drömt om, säger Sanna Persson, som nu haft rollen i två och ett halvt år.

Sanna Persson arbetar inom marknadsområde norr, framför allt Gävle med omnejd. Totalt ingår cirka 130 bostadsrättsföreningar i hennes område. Som projektledare kan hon ha mellan sju och tio olika projekt igång samtidigt, alla i olika faser av ombyggnation.

Vad gör du konkret på jobbet?
– Ett projekt börjar alltid med en utredning. Hur och när är fastigheten byggd? Vilken är den befintliga problematiken? Vad får det kosta? Det finns också juridiska frågor. Krävs myndighetsbeslut eller räcker det med beslut på en bostadsrättsförenings stämma? Här behövs oftast kontakt med olika konsulter; VVS-ingenjörer, arkitekter, konstruktörer, förvaltare, förvaltningsekonomer, jurister och ledamöter i aktuell bostadsrättsförening. Det är också viktigt att jag pratar med fastighetsskötare och reparatörer. De kan ha koll på till exempel ett takläckage och känner till felanmälningar som har gjorts av de boende.

– Som projektledare gäller det att tänka på allt, kunna lite om mycket, men det krävs inte att man ska vara specialist på alla områden. Det är alltid många detaljfrågor som måste besvaras i ett projekt. Min roll är att upphandla, ta in anbud från entreprenörer, se till att de regelverk som finns följs samt vara kontaktperson för samtliga parter.

– Projekten kan variera mycket i omfång och storlek men jag arbetar främst med tak- och fönsterbyten, VVS-arbeten samt fasadrenoveringar.

Hur lägger du upp kommunikationen till de boende?
– Först måste jag själv skaffa korrekt information. Så det blir mycket kollande och dubbelkollande med entreprenörerna. Sedan är det bästa att kalla de boende till informationsmöten och få direktkontakt. Men det har varit svårt nu under pandemin. Så då blir det istället mejl, sms och brev. Ett tecken på att informationen nått fram är att jag inte får så många frågor. Ofta blir det så.

Hur är det att vara ung tjej i en mansdominerad bransch?
– Det gäller att ha skinn på näsan. Någon gång har jag mötts av förminskningar från äldre män. Men jag lyckas alltid vända det till något positivt när de förstår att jag har driv och kunskap. Då kan jag få höra ”Oj, jag trodde inte att du kunde så här mycket? Vad har du gått för utbildning?” De blir istället intresserade och vi får en bra dialog och relation.

Vad är det roligaste med jobbet?
– Först finns ett behov eller problem som behöver lösas och sedan får jag vara med och skapa slutresultatet också. Många andra roller är bara inne i visst skede.

På vilket sätt får du stöd om du stöter på svårigheter i jobbet?
– Om något inte går som det är tänkt så tar jag det som en utmaning. Då lär jag mig något till nästa gång. Uppdraget är ju att lösa problem. Men jag känner mig aldrig ensam på Riksbyggen. Det finns alltid stöd att få från kolleger. Vi har bra kunskap internt och kan också ta extern hjälp vid behov.

Vilket är ditt nästa projekt?
– Jag är gravid och ska ha mitt första barn i slutet av maj. Så det blir huvudfokus ett bra tag framåt. Jag har ingen plan nu att försöka byta tjänst när jag kommer tillbaka till jobbet. Mitt mål är hela tiden att utvecklas och det tycker jag att jag gör i projektledarrollen.

Sanna Persson

Yrkesroll: projektledare ombyggnad hos Riksbyggen
Ålder: 29.
Uppväxt: Ockelbo.
Bor: Villa under produktion i Gävle.
Familj: Sambo, bonusson, och snart ett eget barn.
Tidigare yrkeserfarenhet: Arbetsplatsutbildare, controller, säljare, fastighetsförvaltare.
Utbildning: Filosofie kandidat i ekonomi med inriktning på företagsekonomi och ekonomisk fastighetsförvaltning vid högskolan i Gävle.
Fritidsintressen: Skoter, motorcykel, familj och vänner. Jag och min sambo ägnar också mycket tid nu åt att bygga en villa. Jag är lite projektledare där också.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega