För att komma tillrätta med överfulla förpackningscontainrar i miljörummen, köpte ByggVesta in ett antal sopkomprimatorer till några av sina bostadsområden. Resultatet blev bättre arbetsmiljö för fastighetsskötarna – liksom prydligare miljörum.
Förpackningar av kartong och plast tar mycket plats i återvinningen, och fastighetsbolagen har ofta problem med överfulla återvinningskärl. Vi människor har ju en tendens att vara alldeles för bekväma för att exempelvis platta ihop kartonger som ska slängas.
– Fastighetsvärdarna får ofta stå och riva isär eller trycka ihop kartonger och plastförpackningar, vilket är ganska tungt och tar onödig tid. För ett par år sedan bestämde vi att göra ett pilotprojekt i ett av våra områden i Göteborg för att se om vi kunde lösa problemet, säger Amine Asry som är teknisk förvaltare på ByggVesta.
Förpackningarna pressas ihop
Man köpte och installerade en sopkomprimator på en fast plats i miljörummet. Fastighetsskötaren kan då rulla dit sopcontainers med förpackningar, komprimatorn pressar ihop innehållet och sedan rullas kärlet tillbaka till sin plats – nu med bra mycket mer utrymme för fler förpackningar.
Resultatet blev mindre arbetsbelastning för fastighetsskötarna, och mer ordning och reda i miljörummen. Efter pilotprojektet i Göteborg har ByggVesta skaffat komprimatorer till ytterligare fyra fastigheter i Linköping och Stockholm, och ska nu göra en utvärdering.
– Att arbetsmiljön förbättrats för våra fastighetsvärdar är helt klart, och det har också blivit snyggare i miljörummen vilket ökar trivseln för våra hyresgäster. Däremot har antalet tömningar inte minskat, som vi också hoppats på. Men det kan ha att göra med pandemin, då vi ju köpte mer på nätet än vanligt. Detta ska vi titta närmare på nu i utvärderingen – minskat antal tömningar är ju också en miljövinst, som samtidigt sparar pengar.
Planen är ändå att installera fler sopkomprimatorer. Dock är det inte alla miljörum som har utrymmet konstaterar Amine Asry, eftersom det ofta är väldigt tajt med plats för alla olika containrar. Där får man fundera över hur man ska lösa platsbristen och om det finns möjlighet att minska antalet kärl.
Fågelkvitter i miljörummen
ByggVesta ingår gröna miljökontrakt med alla sina hyresgäster, vilket innebär ett löfte om att ge bästa möjliga förutsättningar för hyresgästerna att leva hållbart – och att hyresgästerna å sin sida gör sitt bästa för att vara snälla mot miljön i sitt boende.
Bland annat har några studentbostäder fått trevligare miljörum med bladmönstrade tapeter, tydligare skyltning och ljud av fågelkvitter – allt för att göra upplevelsen trevligare och sorteringen lättare. De nya miljörummen har fått stor uppmärksamhet både internt hos ByggVesta men också inspirerat andra fastighetsbolag.
Även kameror har installerats i miljörummen för att öka tryggheten.
– Vi tror också att man är mer rädd om ett utrymme där vi som fastighetsvärd visar att vi bryr oss om hyresgästernas trivsel och trygghet, avslutar Amine Asry.
Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se