Gavlegårdarna – mästare på energieffektivisering

Håkan Wesström, energicontroller, och Therese Söderlind, driftingenjör, på Gavlegårdarna. Foto: Gavlegårdarna


Gavlegårdarna utsågs nyligen till vinnare i kategorin Energieffektivisering i Allmännyttans tävling Bästa klimatinitiativet 2021. – Det är resultatet av ett långt och målinriktat arbete, säger energicontroller Håkan Wesström.

Idén om en minskad energiförbrukning har funnits hos Gavlegårdarna sedan början på 80-talet. Efter flera oljekriser under 1970- och tidigt 1980-tal ville det allmännyttiga bostadsbolaget satsa på en energieffektivisering.

Hindret då var att tekniken saknades. Istället gjordes manuella mätningar av inomhustemperaturen för att minska energiförbrukningen.

Sedan dess har Gavlegårdarna effektiviserat bolagets bestånd i olika etapper i takt med att tekniken har utvecklats.

– Det var 2015–2016 som vi satte in temperaturgivare i lägenheterna. Först då kunde vi ta reda på hur det stod till, om det var för varmt eller kallt. Vi såg dels att det ”spretade” mellan våra byggnader och dels att det var stora skillnader inom fastigheterna, säger Håkan Wesström, energicontroller på Gavlegårdarna. Han, tillsammans med en kollega, var den som drog igång arbetet med att minska energiförbrukningen på 1980-talet.

Modern teknik skapar bra förutsättningar
Idag ser det annorlunda ut tack vare modern teknik.

För att minska energianvändningen har bostadsbolaget installerat trådlösa temperaturgivare i samtliga lägenheter och utifrån dessa styrs byggnaderna med en medeltemperatur på 22 grader.

För att hålla temperaturen tar man till exempel tillvara på solstrålning och internvärme på våren när värmen kommer, och kan då dra ner på värmetillförseln utan att det påverkar medeltemperaturen.

Det ger även Gavlegårdarna möjlighet förhindra att värmesystemet drar igång sommartid, när det kan vara kallt på natten, utan att det påverkar medeltemperaturen.

– När vi startade det här programmet 2017 sparade vi 2,1 GWh mellan april och augusti. Då kändes det som att vi verkligen hade tänkt rätt när det gällde trådlöst och vårt sätt att styra på medeltemperatur. Nu reglerar vi hela vårt fastighetsbestånd på det sättet och det har verkligen gett resultat. Tittar man från 2017 fram tills nu har vi sparat 16 GWh, vilket är en minskning med 10 procent och då hade vi redan före 2017 reducerat energiförbrukningen med 30 procent, säger Håkan Wesström.

Egen personal är en av framgångsfaktorerna
En av framgångsfaktorerna har enligt Håkan Wesström varit att det är Gavlegårdarnas egen personal som har gjort samtliga injusteringar.

– Vi har sett lite olika trender i fastighetsbranschen där andra företag har outsourcat men det har inte vi. Eftersom det gör att man tappar kontrollen. Därför är det så viktigt att ha egen personal som är engagerad och riktigt bra på det här, personal med fingertoppskänsla för byggnaden. Vi inser att det är jätteviktigt att behålla den kunskapen internt, säger han.

Påverkat antalet kundtjänst ärenden
En annan positiv förändring är att de kan se temperaturen i varje lägenhet. De har utbildat bostadsbolagets kundtjänst så att de bättre kan hjälpa de hyresgäster som ringer in och har problem med värmen.

– När våra hyresgäster ringer så ser vår personal vad de har för temperatur i bostaden. Är det ”rätt” eller ”fel” temperatur i lägenheten kan kundtjänstpersonalen stämma av och informera om sådant som möblering, till exempel att tunga gardiner stänger in termostaten. Det gör att kundtjänsten kan mota bort en del problem redan på telefon och bara göra felanmälan där det verkligen är problem. Det har också varit en uppsida, säger Håkan Wesström.

AI-styrning testas
Håkan Wesström och hans kollegor är också igång med att testköra en AI-styrning av systemet. Något som startade i februari 2021 och som ska köras i ett par år för att se vad det kan ge.

– Principen är densamma men med skillnaden att programvaran ska lära sig själv. Det tittar vi på just nu. Men vi är jättenöjda med det vi har idag som redan är automatiserat för hela vårt bestånd, avslutar Håkan Wesström.

Tips och råd för energieffektivisering:

  • Installera temperaturgivare och styr på medeltemperatur.
  • Använd egen personal för att injustera – behåll kunskapen inom företaget.

Text: Mari-Louise Paulson
redaktionen@forvaltarforum.se

Andra saker Gavlegårdarna gjort för att minska energiförbrukningen

• Vattenbesparade åtgärder i hela fastighetsbeståndet.
• Bytt ventilationsaggregat, fläktar, pumpar, belysning, motorvärmare, och tvättstugeutrustning.
• Ersatt gamla uttjänta sekundära ledningar med fjärrvärme. Idag har 225 byggnader av cirka 1000 ingen förlust från ledningar i mark.
• Ersatt oljepannor med bioeldad småskalig fjärrvärme.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega