Kritik mot PTS förslag om 5G i byggnader

– Det är förstås jättebra med lokala tillstånd men det görs i fel ordning. De borde ta tag i roamingfrågan först, säger Carl Ståhle.

Post- och telestyrelsen (PTS) har skickat ut sitt förslag om lokala 5G-tillstånd på remiss. För fastighetsägare är nyckelfrågor att kunna ansluta från sitt eget nät till makronätverket och kunna få betalt för att mobiloperatörer verkar i fastighetsägarnas nät via roaming. Nåt som hittills verkar oklart.

Förslaget innebär att fastighetsägare och flera andra verksamheter med lokala tillstånd ges möjlighet att skaffa egna interna 5G-nät i sina byggnader. Fastighetsbranschen är positivt inställd till själva möjligheten, men anser att förslaget rymmer väsentliga oklarheter.

– Det är förstås jättebra att vi får möjligheten till de här lokala tillstånden, säger Carl Ståhle, digitaliseringsexpert på Sveriges Allmännytta. För vår del är det viktigt att vi behåller rådigheten över våra fastigheter, så att vi inte får en situation där vi inte kontrollerar frekvenserna i våra hus. Vi behöver inte äga licensen i sig, men vi behöver ha rådigheten över den.

Måste lösa roamingfrågan
Enligt Carl Ståhle är det avgörande att fastighetsägare via sina lokala nät kan komma ut på makronäten, och att affärsmodellen för det är tydlig från början.

– Då pratar vi troligen om roaming. Vi har ju inte nationell roaming i dag i Sverige och innan man sätter reglerna för lokala licenser behöver man lösa roamingfrågan. Annars vet man inte hur affärsmässigheten är i att bygga sitt eget nät. För fastighetsägare är hela behovet att tillgängliggöra inomhustäckningen ut på makronätet. Detsamma gäller IoT-frågorna som bygger mycket på molnbaserade lösningar.

Mest intressant kommersiellt
– Det är förstås jättebra med lokala tillstånd men det görs i fel ordning. De borde ta tag i roamingfrågan först, sedan kan vi prata om hur de lokala licenserna ska fungera, säger Carl Ståhle, som betonar att 5G-frågan än så länge är viktigare för kommersiella fastigheter än bostadsfastigheter.

– I kontorslokaler finns en betalningsvilja hos företag som vill ha säkra uppkopplingar och bättre mobiltäckning. Det är ju robustheten och säkerheten i 5G som är intressant.

En grupp fastighetsägare nagelför nu PTS förslag tillsammans med KTH:s projekt 5G i byggnad.

Bengt Simonsson.

Vikt sig för mobiloperatörerna
Bengt Simonsson är en av projektledarna för 5G i byggnad.

– Det är bara Tyskland förutom Sverige som öppnat upp för den här typen av lokala frekvenser, så det är väldigt generöst. Däremot verkar det som att PTS vikt sig för mobiloperatörerna när man inte berört roamingfrågan. Det är olyckligt, ingen vill ju bygga ett nät som bara är internt, man vill ju kunna komma ut på access-nätet och att besökare ska kunna använda sina apparater, säger Bengt Simonsson.

Svara senast 15 juni
Remissen skickades ut häromveckan och ska vara besvarad senast den 15 juni, alla som vill har rätt att besvara remissen.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Ladda ned och läs PTS hela förslag här

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega