Två timmar fastighetsutveckling om dagen i digitala sändningar under en vecka i stället för två hela konferensdagar. Det testas nu i ett nytt koncept för Allmännyttans fastighetsvecka 25-28 maj. Varför? Och vad är fastighetsutveckling egentligen? Sofia Heintz, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta, svarar.
Snart är det dags för Fastighetsveckan, ett av Sveriges Allmännyttas största och bredaste evenemang under våren. I innehållet finns allt från stadsdelsutveckling till olika strategier för att bygga och renovera så att hyresgästerna har råd med hyran.
Men i stället för en vanlig koncentrerad konferensdag är programmet uppdelat i tvåtimmarspass, utspritt över fyra dagar.
Varför är det upplagt på det viset?
– Fastighetsdagarna, som brukar hållas som en tvådagarskonferens varje vår, är ju ett av våra är största och populäraste event. Men nu när coronaläget är sådant att man fortfarande inte ska träffas i större grupper så måste vi ju hitta andra sätt att nå ut och kunna diskutera aktuella fastighetsfrågor, det här är ju väldigt viktiga ämnen för allmännyttan, säger Sofia Heintz.
– Och i stället för två långa dagar har vi delat upp det över fler men kortare pass.
Är det en anpassning för att konferensen är digital?
– Ja, precis. Man orkar inte sitta i två hela dagar framför en skärm. Långa konferensdagar passar inte lika bra i det digitala formatet. Man mäktar med att ta in information och intryck från skärmen under ungefär två timmar kopplat till ett ämne, inte mer om det ska bli bra.
Upplägget är två timmar varje eftermiddag?
– Ja, med lite olika ämnen. Varje dag har sitt eget tema, men allt handlar på ett eller annat sätt om fastighetsutveckling.
Är digitala konferenser ett nödvändigt ont nuförtiden?
– Både ja och nej. Vi längtar väl alla efter att få träffas på riktigt igen. Men det gör det ju samtidigt lättare för fler att vara med utan att det blir så stor grej, med resor, hotell och så vidare.
Det tror hon gäller inte minst med det upplägg som testas nu, med flera korta pass och ämnen, som gör det möjligt för fler att hitta något som passar i tid och intresseområde.
– Dessutom har vi en prismodell som gör att det blir billigare ju fler man anmäler från bostadsföretaget, vilket gör att man samla hela teamet och lyssna och sedan diskutera ihop. Det är det flera som gjort. Några har till och med anmält hela företaget. Det tycker vi är jättekul! Och smart dessutom.
Fastighetsutveckling kan ju låta både tjusigt och lite luddigt, vad är det egentligen?
– Det rör allt från nyproduktion och renovering till bostadssociala frågor och hur vi skapar goda livsmiljöer. Sådant som vi alltid jobbat med, men här skär man limpan på ett annat sätt.
Man tänker stadsdelsutveckling i första ledet, alltså vilket behov som finns, menar Sofia Heintz och räknar upp en rad exempel:
Är behovet att bygga nya bostäder, underhålla de gamla husen eller skapa nya utifrån de resurser som finns? Hur använder man fastigheternas ytor på ett optimalt sätt, kan man omvandla lokaler? Hur nyttjar man marken och utemiljön på bästa sätt för de boende, kan parkeringsplatser bli lekytor eller ge plats för nya hus? Hur jobbar man mest effektivt och klimatvänligt med renovering så att husen håller så länge som möjligt?
– Det handlar om att skapa attraktivitet för stadsdelen eller området utifrån bra och trygga livsmiljöer. Att utgå från platsen och mänskliga beteenden, tänka in människan i det rummet och sedan planera. Inte jobba i stuprör.
Vad är du själv nyfiken på att få höra om under Fastighetsveckan?
– Många saker, men om jag ska välja några ämnen så är jag väldigt nyfiken på att veta mer om Malmös mobilitetsplan. De är en föregångare i stadsplanering, som också drivs på hög nivå från politikerhåll. Jag är även nyfiken på vad statssekreteraren kommer att säga om typgodkännanden, det har ju varit mycket fram och tillbaka, vad är regeringens inriktning nu?
– Det ska också bli spännande att höra Hemblas perspektiv på social hållbarhet och hur SBB jobbar med nyproduktion. De är ju associerade medlemmar hos och lite nya i det här sammanhanget, så det ska bli intressant att få höra vilka drivkrafter de har som privata aktörer och vad vi kan lära av dem.
Fastighetsveckan 25–28 maj
Föreläsningar och debatter varje dag klockan 14–16.
- 25 maj – samhällsbygge och social hållbarhet
- 26 maj – mobilitet, infrastruktur och resurser
- 27 maj – renovering: hållbart, varsamt, energieffektivt eller inte alls?
- 28 maj – bygga smart, snyggt och prisvärt.
Konferensen är öppen för alla men medlemmar betalar halva priset. De första fem från företaget betalar, övriga som anmäls deltar kostnadsfritt.