Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Krav på inspektion av värme- och kylsystem

Från den 15 maj gäller krav på inspektion av uppvärmnings- och luftkonditioneringssystem med effekt över 70 kW. Fastighetsägarnas expert på området ger dig vägledning.

Boverkets nya regler för system för uppvärmning och luftkonditionering bygger på ett EU-direktiv som uppdaterats med krav på inspektion.

Syftet är att upptäcka kostnadseffektiva åtgärder som minskar energianvändningen.

Men kravet på inspektion gäller inte fastigheter som har system för fastighetsautomation och styrning eller funktion för kontinuerlig elektronisk övervakning som mäter systemens effektivitet.

Vem ska göra inspektionen och när ska det ske?
– De ska genomföras i samband med energideklarationen och då av en certifierad energiexpert, säger Rikard Siverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

Hur många och vilken typ av fastigheter berörs?
– Boverket beräknar att minst cirka 75 000 flerbostadshus och minst 65 000 lokalbyggnader har uppvärmningssystem med nominell effekt över 70 kW. Och cirka 50 000 lokalbyggnader beräknas ha luftkonditioneringssystem med nominell effekt över 70 kW. Flera lokalbyggnader har både uppvärmnings- och luftkonditioneringssystem, säger Rikard Silverfur.

Vad händer om man inte uppfyller kravet?
– Eftersom inspektioner ska utföras som en del av energideklaration, förutsatt att man inte är undantagen, gäller samma regler som för energideklaration.

Hur ställer sig Fastighetsägarna till de nya reglerna?
– Det är positivt med samordningen i och med att inspektionerna ska genomföras i samband med energideklarationen. Kan inspektionerna påvisa kostnadseffektiva åtgärder i dessa system som minskar energianvändningen är det positivt. Det är också positivt att system för fastighetsautomation och fastighetsstyrning ses som fullgott alternativ till inspektion.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

 

 

 

Bli den första att kommentera "Krav på inspektion av värme- och kylsystem"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega