Årets bästa renovering

Bostadsföretaget Förbos renovering av Säteriet är årets bästa renoveringsprojekt. Priset delades ut vid Sveriges Allmännyttas Fastighetsdagar i Göteborg.

Det är femte året i rad som Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo) utser årets bästa renoveringsprojekt. Organisationen vill på detta sätt sprida kunskap om framgångsrika renoveringar. I år deltog totalt tio företag i tävlingen, tre gick till final och Förbo, som har bostäder i fyra kranskommuner till Göteborg, stod som segrare.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Marie Keidser von Heijne, chef för HR, kommunikation och marknad på Förbo. Det är ett fint erkännande för ett långsiktigt arbete där många bidragit. Vi är jätteglada och stolta.

Omfattande renovering
I renoveringen på Säteriet ingår såväl invändig som utvändig renovering. Badrum och stammar renoveras, nytt ventilationssystem och montering av köksfläktar. Fasader och balkongfronter byts ut. På vissa hus byts även loftgångarna ut.

– För oss har det varit viktigt att ta vara på de stora kvaliteter som finns i området, lyfta fram det som är fint och det som man kanske inte alltid tänker på i vardagen. Att behålla den tidstypiska sjöstensfasaden är ett sådant exempel, säger Förbos vd Peter Granstedt.

Dialogen med hyresgästerna är viktig
– En viktig anledning till det framgångsrika arbetet har varit kommunikationen med våra hyresgäster. Förutom återkommande enkäter och informationsblad har vi haft en referensgrupp med redan från start. Dessutom har vi en ombyggnadssamordnare som jobbar med renoveringen på heltid.

– Det är tufft att bo i en lägenhet som stamrenoveras. Det försöker vi vara öppna med och gör vad vi kan för att underlätta situationen utifrån var och ens behov. Det skapar en trygghet för hyresgästerna som jag är säker på varit avgörande för att renoveringen har gått så bra, säger Peter Granstedt.

En av många förändringar
Renoveringen av husen är en del av en större förändring på Säteriet. Bland annat görs utemiljön om med nya bord och bänkar, cykelparkeringar under tak, ny belysning och plantering av nya växter och träd. Samtidigt får de hyresgäster som bor i markplan i loftgångshusen en egen privat trädgård. I juni förra året invigdes en ny aktivitetspark i anslutning till området.

Dessutom byggs det 51 nya lägenheter och planeras för ytterligare 300 under kommande år.

Hedersomnämnanden till Lund och Örebro
Lunds Kommuns Fastighets AB och Örebrobostäder fick hedersomnämnande för sina renoveringsprojekt.

Så här lyder jurys motiveringar:

Vinnaren Säteriet
”Förbo AB: Säteriet i ny kostym – Nedergårdarna, Mölnlycke
Med välbeprövade metoder anpassade till projektet har området i god förvaltningsanda genomgått en varsam renovering. Området har nått nya höjder genom bevarande av de arkitektoniska värdena, kloka materialval och skapande av attraktiva utemiljöer. Fastighetsägaren har utgått från de boendes behov och i kombination med estetik fokuserat på effektiv förvaltning. Ett framgångsrikt projekt som kan inspirera många.”

Ladda ned och läs mer om Förbos renovering här

Hedersomnämnande Eddan
”Lunds Kommuns Fastighets AB: Eddan – Del av stadsutvecklingen Linero
Med stort engagemang och stöd i forskning har renoverings- och stadsutvecklingsprojektet genomförts. Företaget har nått syftet att skapa en ny identitet för området. Företaget har tagit ansvar för goda materialval, genomtänkta lösningar för energieffektivisering samt skapat en känsla av trygghet och trivsel. Det ger framgångsfaktorer för en långsiktig hållbar förvaltning.”

Ladda ned och läs mer om LKF:s renovering här

Hedersomnämnande Karmen
”ÖrebroBostäder AB: Kvarteret Karmen – Ett genuint tegelkvarter i ny kostym
Ett framtidsprojekt som lyfter både boende, området och stadsdelen. Den här typen av projekt inspirerar andra att våga och vilja satsa det där extra vi behöver för att bygg- och bostadsbranschen ska utvecklas. En stor investering som likt ringar på vattnet kan sprida sig och leda till såväl sänkta kostnader som väl inarbetade testade lösningar.”

Ladda ned och läs mer om Örebrobostäders renovering här

Juryn som utser årets bästa renoveringsprojekt har bestått av Anneli Kouthoofd, Byggmaterialindustrierna, Björn E Gustafsson, Nationellt Renoveringscentrum, Ulf Lindblom, HBV, Helena Lennartsson, Byggherrarna Sverige, Anna-Klara Aspegren, Informationscentrum för hållbart byggande, Kenneth Berglund, Hyresgästföreningen, Tord af Klintberg, Kungliga Tekniska Högskolan, Jan Borgbrant, ordförande samt Stefan Björling, renoveringsexpert på Sveriges Allmännytta.
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega