Digitala skyddsronder spar tid och papper

Digitaliserade skyddsronder innebär en stor effektivisering, säger Annika Norén, förvaltare på SKB.

SKB är bland de första att digitalisera sina skyddsronder.
– Det är en enorm fördel. Vi kommer spara massor med både tid och papper, säger förvaltare Annika Norén.

Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB) gör skyddsronderingar i sina fastigheter vartannat år. Tillsammans med skyddsombud och fastighetsskötare ser förvaltaren till att arbetsmiljön är som den ska vara för alla som arbetar i husen, samt miljön för de boende.

Allt man kan skada sig på
– Det gäller att hitta allt som man riskerar att skada sig på. Trasiga ledstänger och maskiner, farliga kemikalier, sladdar eller möbler och leksaker som står i vägen och inte minst stegar som sett sitt bäst före-datum, säger Annika Norén.

Stor effektivisering
För första gången finns nu alla byggnaders utrymmen inlagda digitalt i en applikation, så att det bara är att bocka av på plats, skriva in anmärkningar och skicka ut en arbetsorder direkt på det som ska åtgärdas.

– Från att skyddsronderna tidigare gav upphov till mycket efterarbete och slöseri med papper, blir det i princip inga papper alls längre, säger Annika Norén. Det är en stor lättnad och effektivisering.

Standardmodul i fastighetssystemet
Hans Andersson, administrativ samordnare, är den som gjort effektiviseringen möjlig. Med hjälp av en ny standardmodul i bolagets fastighetssystem har han fört över befintliga byggnadsdata till appen.

– Vi använder samma plattform som när vi gör lägenhetsbesiktningar, säger Hans Andersson som ser fler möjligheter att effektivisera arbetet.

Förebyggande underhåll
– Vi planerar även att lägga in förebyggande underhåll som filterbyten, stamspolningar och trädgårdsvandringar i applikationen, det passar egentligen för alla typer av periodiserade åtgärder. Vi kommer även att lägga in SBA, Systematiskt brandskyddsarbete på sikt. Vi får se hur snabbt vi hinner.

Text och foto: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Bli den första att kommentera "Digitala skyddsronder spar tid och papper"

Lämna en kommentar