Fler tvättar utan tvättmedel

Familjebostäder i Göteborg inviger nya tvättstugor i Grevegården i Tynnered där det blir möjligt att tvätta rent med kallt vatten utan tvättmedel och sköljmedel.

Maskinerna tvättar med avjoniserat vatten och Familjebostäder är ett av de allra första bostadsbolagen i Sverige som installerar denna teknik.

– Många hyresgäster har varit skeptiska, vilket inte är konstigt. Men de som provar märker att tvätten blir ren med kallt vatten och utan tvättmedel. Förutom att ingen behöver skaffa tvättmedel eller sköljmedel sparar vi energi när vattnet inte behöver värmas upp. Och för den som är allergisk är det skönt att veta att inget medel används som annars kanske skulle kunna irritera näsan eller huden. Dessutom slits inte maskinerna lika hårt och är lättare att rengöra, förklarar Anna Hultsbo, kommunikatör på Familjebostäder i Göteborg.

Så fungerar det
De nya maskinerna fungerar så att ett filter och en tank kopplas in och placeras mellan inkommande vatten och tvättmaskinen. Filtrets uppgift är att ta bort alla joner i vattnet, det blir så kallat avjoniserat.

När det avjoniserade vattnet kommer i kontakt med tvätten i tvättmaskinen bryts bindningen som håller fast smuts på tvätten. Smutspartiklar sköljs därefter ut och tvätten blir ren utan varken tvättmedel, sköljmedel eller andra kemikalier.

Källa: Familjebostäder i Göteborg

 

För mer information

Anna Hultsbo
Kommunikatör på Familjebostäder
076-234 26 86
anna.hultsbo@familjebostader.se