”Det mjuka är det nya hårda”

Chris Österlund

– Det mjuka är det nya hårda, säger Chris Österlund, vd på Botkyrkabyggen.

Förnyelsebar energi, sociala kontrakt och renovering med lägre hyresjusteringar. Läs mer om Botkyrkabyggens hållbarhetsarbete 2017.

Bostadsbolaget presenterar hela sitt hållbarhetsarbete i företagets års- och hållbarhetsredovisning, som du finner under artikeln.

– Botkyrkabyggen är ett allmännyttigt bolag, det är i vårt DNA att bidra till en god samhällsutveckling. Dessutom stärker vårt hållbarhetsarbete bolagets ekonomiska resultat. Det mjuka är det nya hårda – med en satsning på samhällsnytta stärker vi finanserna, vilket är en röd tråd i Botkyrkabyggens Allmännyttiga plan som antogs hösten 2017, säger Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen.

Många exempel
Års- och hållbarhetsredovisningen för 2017 antogs av bolagsstämman idag den 23 april. Den visar bland annat att Botkyrkabyggen:

  • För första gången i bolaget historia hade fler kvinnor än män anställda, 56 procent kvinnor och 44 procent män.
  • Investerade cirka 189,3 miljoner kronor i fastigheter, summan avser främst nyproduktion.
  • Byggde 72 lägenheter i Riksten med hjälp av prispressade Kombohus.
  • Installerade värmepumpar och byggde om, samt installerade, nya ventilationssystem, med mera för att minska miljöpåverkan.
  • Använde 73,5 procent förnyelsebar energi.
  • Upplät 220 sociala kontrakt till Botkyrka kommun.
  • Hade samarbetsavtal med 35 föreningar för att öka tryggheten och engagemanget i bostadsområdena.
  • Sponsrade aktiviteter, till exempel Kul i sommar med cirka 600 barn, Demokratidagar och familjefestivaler i Alby, Fittja, Norsborg och Storvreten.

Möten och kvinnoprojekt
Statistiken visar även att Botkyrkabyggen har många andra kontaktytor med hyresgästerna. Till exempel höll bolaget 50 bomöten med totalt 700 hyresgäster. På dessa möten diskuterades bland annat: Återvinning och miljö, grannsamverkan, nattvandring, boendekraft och gårdsambassadörer.

Utöver de här mötena arrangerades även tre trygghetsmöten tillsammans med polisen och när Botkyrkabyggen fyllde 60 år i augusti kom 4 000 personer till firandet i Hågelbyparken.

– Många företag börjar nu att tala om hållbarhet ur ett socialt perspektiv. Det är något som Botkyrkabyggen arbetat med i många år, men vi nöjer oss inte med det. Vi planerar till exempel att utöka arbetsmarknadsprojektet Qvinna i Botkyrka som idag ger jobb och språkundervisning till kvinnor i Fittja, säger Chris Österlund.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega