Innovationslabb ska minska segregation

– Vi vill och kan göra mer nu när det svenska samhället står inför stora utmaningar, säger Anders Nordstrand, vd på Sabo.

Allmännyttans nya innovationslabb ska hitta metoder och verktyg för att minska bostadssegregationen i Sverige.

Allmännyttan kraftsamlar för ökad sysselsättning, bättre skolresultat, trygghet och stärkt samhällsservice.

Med stöd från Vinnova ska Allmännyttans innovationslabb utforma metoder och verktyg för bostadsbolag som vill bidra till en positiv samhällsutveckling inom dessa områden.

Bransch- och intresseorganisationen Sabo står bakom projektet som beviljats 4,8 miljoner under två år inom ramen för Vinnovas program ”Social innovation mot segregation”.

Stort socialt ansvar
Innovationslabbet är ett samarbete mellan Sabo, Hyresgästföreningen, Malmö högskola, Sustainable Innovation, Norrköpings kommun och Hyresbostäder i Norrköping.

– De allmännyttiga bostadsföretagen tar redan idag ett stort socialt ansvar, men vi vill och kan göra mer nu när det svenska samhället står inför stora utmaningar. Med projektet vill vi också göra det möjligt för fler att göra mer. Om Sverige ska lyckas med inkludering, integration, utbildning och sysselsättning behöver vi vara många som tar ansvar och driver utvecklingen framåt. Därför är det mycket välkommet att Vinnova stödjer arbetet, liksom våra samarbetspartners, säger Anders Nordstrand vd på Sabo.

Alla goda exempel
Allmännyttans innovationslabb kommer använda sig av Hyresgästföreningens, de lokala allmännyttiga bostadsföretagen samt lokala samarbetspartners upparbetade kunskap för att göra metoder och verktyg tillgängliga för bostadsföretag och andra som vill hitta lösningar på bostadssegregationen.

– I våra projektpartners verksamheter och bostadsbestånd kommer vi undersöka alla goda exempel på lösningar där man lyckats minska segregationen och utifrån det utforma innovationslabb för vart och ett av projektets fokusområden, säger Thomas Sundén, projektledare på Sustainable Innovation.

Den inventering och metodutveckling som nu startar kommer sedan vara grund för en nationell kraftsamling bland Sveriges allmännyttiga bostadsbolag för att bidra till minskat utanförskap i samhället.

Kontakt
Nina Rådström, kommunikationschef Sabo: 070-752 95 51
Charlotta Lundström, pressansvarig Sabo: 070-721 20 11
Thomas Sundén, vd Sustainable Innovation, thomas.sunden@sust.se, 0709-441170
Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega