Sveriges mest hållbara fastighetsbolag

Vasakronan, Klövern och Riksbyggen har utsetts till Sveriges mest hållbara fastighetsbolag i en ny studie. Se hela rankingen där 18 bolag ingår.

Vasakronan tar hem förstaplatsen bland fastighetsbolagen i studien Sustainable Brand Index B2B 2017. Studien har undersökt vad beslutsfattare på de största företagen i Sverige tycker om aktörer i nio olika branscher.

Peter Östman, kommunikationschef på Vasakronan.

Vasakronan är också bland de högst rankade företagen i studien totalt sett och kommer på plats 17 av 74. Total vinnare är byggbolaget Skanska före konkurrenten NCC.

– Att Vasakronan strävar efter att jobba hållbart i varje del av verksamheten tror jag samtliga medarbetare skulle skriva under på. Utmaningen kan vara att få andra att förstå det och den roll vi spelar som fastighets- och stadsutvecklare, säger Peter Östman, kommunikationschef på Vasakronan.

Klövern tvåa
Klövern rankas som tvåa bland fastighetsbolagen.

Rutger Arnhult, vd på Klövern.

Klöverns arbete med hållbarhet beskrivs i detalj i den årliga hållbarhetsredovisningen där det i den senaste upplagan bland annat går att läsa följande rader från vd:n Rutger Arnhult:

”För oss på Klövern är hållbarhet ett sätt att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för bolaget. God ekonomisk utveckling skapar möjligheter att göra ytterligare investeringar inom hållbarhet, både av miljömässig och social karaktär, vilket i sin tur kan befrämja Klöverns ekonomiska utveckling i en god cirkel.”

Riksbyggen trea

Charlotta Szczepanowski, chef för hållbar utveckling på Riksbyggen.

Riksbyggen utsågs till Sveriges tredje mest hållbara fastighetsbolag i studien.

– Det är tydligt att vårt systematiska arbete med hållbarhetsfrågor i alla processer ger resultat. Vi driver arbetet genom att ha fokus på ledarskapet, göra rätt saker samt utveckla arbetssätt och kunderbjudanden. När vi dessutom lyckas inspirera omvärlden är det ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt, säger Charlotta Szczepanowski, chef för hållbar utveckling på Riksbyggen.

Största studien
Sustainable Brand Index är Nordens största studie om hållbarhet och har genomförts sedan 2011. 2017 är första året som den inte bara genomförs bland konsumenter utan även beslutsfattare.

Målgruppen är exekutiva beslutsfattare på företag med över 400 miljoner kronor i omsättning. Studien genomfördes under april–juni 2017 och totalt intervjuades 626 beslutsfattare om 74 varumärken och deras miljöansvar samt sociala ansvarstagande.

Utgångspunkten för undersökningen är FN Global Compacts 10 principer om miljöansvar och socialt ansvarstagande och FN:s globala hållbarhetsmål. Detta kompletteras med en definition som fokuserar på beslutfattarnas egen uppfattning av hållbarhet – deras förväntningar och krav på sina leverantörer.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Ranking i fastighetsbranschen 2017

Vasakronan
Klövern
Riksbyggen
Svenska Bostäder
Rikshem
Wallenstam
Skandia Fastigheter
Castellum
AMF Fastigheter
Fabege
Atrium Ljungberg
Akademiska Hus
Balder
Kungsleden
Akelius
Hufvudstaden
Wihlborgs
Pandox

Klicka här för att se hela listan över de mest hållbara företagen och läsa mer om undersökningen

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega