Riksbyggen växer med förvärv

I och med köpet av ISS Fastighetsägare får Riksbyggen ny kompetent personal, samordningsfördelar och nya kunder som erbjuds fler förvaltningstjänster.

Förvärvet som blev klart i juni innebär att Riksbyggen utökar sin verksamhet inom affärsområdet fastighetsförvaltning. ISS Fastighetsägare förvaltar cirka 550 bostadsrättsföreningar och har cirka 150 kommersiella fastighetsägare som kunder.

ISS Fastighetsägare är en verksamhet inom ISS Sverige som i huvudsak arbetar med ekonomisk och teknisk förvaltning avseende bostadsrättsföreningar.

Verksamheten är i första hand koncentrerad till Uppsala, Stockholm och Göteborg. Huvudkontoret ligger i Uppsala. Sammanlagt har ISS Fastighetsägare 74 anställda och omsätter 85 miljoner kronor.

­

Eric Stuart, chef för Riksbyggens affärsområde Fastighetsförvaltning.

Stor blir större
Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare som före affären blev klar förvaltade cirka 176 000 bostadsrätter i 2 841 bostadsrättsföreningar samt ett stort antal hyresrätter och kommersiella/offentliga lokaler.

– Vi har en marknadsandel om cirka 12 procent på BRF-marknaden. Min gissning är att vi växer 3 eller 4 procentenheter i och med förvärvet, säger Eric Stuart, chef för Riksbyggens affärsområde Fastighetsförvaltning.

Han berättar att köpet av ISS Fastighetsägare ger Riksbyggen en rad fördelar.

Varför görs förvärvet?
– ISS Fastighetsägare bedriver i första hand ekonomisk förvaltning men även teknisk förvaltning. Vi levererar totalförvaltning, så här finns möjlighet för kunderna hos ISS Fastighetsägare att anlita oss för andra förvaltningstjänster, till exempel städning, yttre skötsel, ombyggnader, energiförvaltning med mera.

– Vi får också ny, kompetent personal. Det är svårt i dag att hitta duktiga medarbetare. Självklart är också möjligheterna till samordning en anledning till förvärvet, säger Eric Stuart.

Han ser flera samordningsfördelar. Det är redan klart att ISS Fastighetsägares medarbetare i Stockholm och Göteborg flyttar till Riksbyggens kontor på dessa orter. Det berör cirka 25 personer. Däremot kommer ISS Fastighetsägares medarbetare i Uppsala att sitta kvar i samma lokaler.

Ingen ny strategi
Riksbyggen har under senare år bara gjort tre förvärv: Borås-baserade fastighetsförvaltningsbolaget 7-fast som blev ett helägt dotterbolag till Riksbyggen i år, Storsjö Förvaltning i Östersund som också köptes i år och nu senast ISS Fastighetsägare.

– Om bra tillfällen dyker upp och det passar vår affärsmodell är vi intresserade. Vi är mer aktiva när det gäller förvärv i dag och bevakar marknaden. Men det är ingen ny strategi för oss att växa genom förvärv. Organisk tillväxt är fortfarande huvudprioriteringen.

Eric Stuart berättar också att Riksbyggen inte har några planer på att etablera sig utomlands. Det kooperativt ägda bolaget, som ägs av brf:er och fackliga organisationer, är och förblir blågult.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega