Vinnaren avslöjar sina yrkeshemligheter

Antti Ahonen, Årets Fastighetsförvaltare i kategorin Bostad, ger dig tre tips för att lyckas som förvaltare.

Antti började som fastighetsskötare men har aldrig tvekat att söka sig till nya utmaningar. Nu jobbar han som fastighetsförvaltare på HSB:s bostadsbestånd i Stockholms innerstad och den 27 april utsågs han till Årets Fastighetsförvaltare av Aff – Forum för förvaltning och service.

Antti berättar att han älskar samspelet med bostadsrättsföreningens styrelser.

– Det är lätt att mötas av glädje och tacksamhet när man jobbar med människor i deras hem. Återkopplingen är oftast snabb och tydlig och det är roligt.

Varför tror du att du blev Årets Fastighetsförvaltare?
– Jag skulle säga att det först och främst beror på att jag jobbar på en bra arbetsplats där det finns utmärkta förutsättningar för att göra ett bra arbete. Hela arbetsplatsen präglas av ett bra arbetsklimat och bra lagarbete som gör det lätt att göra ett jobb som resulterar i såna här utnämningar.

Hur kom det sig att du blev fastighetsförvaltare?
– Jag började som fastighetsskötare 2005 och har jobbat i många olika roller och antagit nya utmaningar sedan dess. Intresset för fastighetsförvaltarrollen har växt fram och för fem år sedan fick jag möjligheten att axla det här ansvaret. Fastighetsförvaltarrollen bygger ju på att man har ett helhetsgrepp om alla delar som förvaltningen består i – jag lockades av utmaningen och ansvaret.

Hur påverkas du av utmärkelsen Årets Fastighetsförvaltare?
– Det är jätteroligt att bli årets fastighetsförvaltare – jag känner mig väldigt hedrad. Det är ett fint kvitto på att jag och mina kollegor på HSB Stockholm gör ett bra jobb.

Vad är bäst med att vara fastighetsförvaltare?
– Det bästa är att jag får vara med och bidra till förädling och förändring av de fastigheter som vi förvaltar. Sen tycker jag även om att samarbeta med andra yrkesroller. Jag drivs också mycket av att vara med och utveckla mina medarbetare så att vi tillsammans kan göra ett bra jobb.

Vad är svårast med jobbet som fastighetsförvaltare?
– Det är lite svårt sätta fingret på exakt vad som är svårast, men vi jobbar mycket med fastigheter från miljonprogrammen som nu står inför kommande underhållsarbeten. I det arbetet kan det ibland uppstå utmaningar om hur man bäst ska prioritera. Men det är ju också väldigt roligt.

Vad är viktigast i ditt arbete?
– Det viktigaste är att man lyckas forma det lag som jobbar med fastighetsförvaltningen. Om alla driver mot samma mål och känner till värdet av sin insats så tror jag att slutresultatet blir väldigt bra.

Vad lägger du mest tid på i ditt jobb?
– Det förekommer så väldigt många och varierade arbetsuppgifter men om man ska välja en enskild sak så är det att jag hela tiden försöker ha med mig fokus på helheten på vart vi i förvaltningsteamet är på väg och vilka mål vi arbetar för att uppnå.

Hur utvecklar du din kompetens?
– Dels genom allmän omvärldsbevakning men också genom ett allmänt intresse för tekniska och juridiska frågeställningar. På HSB Stockholm har vi också utmärkta möjligheter att skaffa oss fortbildning inom alla de här områdena – interna utbildningar såväl som möjligheter att delta i de träffar som HSB Stockholm ordnar för sina medlemmar.

Har du någon speciell erfarenhet som har ökat din kompetens?
– Jag skulle säga att det är den samlade erfarenheten från att ha arbetat i olika roller som bidrar till ökad förståelse för hur varje medarbetares insats påverkar den totala förvaltningsleveransen. Min kunskap gör också att jag lättare kan förstå de utmaningar som mina medarbetare möter i sin arbetsroll.

Text: Martina Nyhlin
redaktionen@forvaltarforum.se 

 

Anttis tips för att lyckas som förvaltare

  1. Utöka din kundkännedom. Lär känna dina kunder och fastigheter.
  2. Lär känna dina närmaste medarbetare. Ta verkligen reda på vad de olika rollerna som fastighetsskötare, förvaltningsassistent och drifttekniker går ut på.
  3. Tveka inte att spendera tid ute på fältet. Varje timme därute återbetalar sig dubbelt.

 

Kort om Antti Ahonen

Ålder: 31

Titel: Fastighetsförvaltare

Arbetsuppgifter: Fastighetsförvaltning av bostadsrättsföreningar i Stockholms innerstad som köper förvaltningstjänster av HSB Stockholm.

Utbildning: Fastighetsförvaltare och Projektledare på Newton

Branscherfarenhet: Aktiv i fastighetsbranschen sedan 2005 och har tidigare arbetat på bl.a. Fabege, Fastighets AB Tornet och Victoria Park

Familj: Fru och två barn

Bor: Radhus i Sollentuna

Hobby: Stort sportintresse som utövas genom att följa barnens aktiviteter och egen träning.

Vad gör du om tio år? Arbetar med fastighetsförvaltning på HSB Stockholm.

 

Juryns motivering

“Vinnaren verkar alltid med kunden i fokus och är en föredömlig ambassadör för fastighetsförvaltarrollen. Med sina tekniska kunskaper, sitt engagemang och sin affärsverksamhet i sitt uppdrag följs utvecklingen i omvärlden och kombineras med tekniskt kunnande och relationsbyggande, vilket ger en framåtriktad och rådgivande fastighetsförvaltning som resulterar i högt förtroende, besvärsfrihet och ett tryggare fastighetsägande för sin kund. Vinnaren är i sin vardag prestigelös, lyhörd och affärsdriven och har en förmåga att leda sina närmaste medarbetare och kollegor mot ett gemensamt mål. Med service och kvalitet som ledord så levereras det alltid det yttersta till kunderna.”

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega