Mäktigaste kollegorna i Hållbarhetssverige

Charlotta Szczepanowski, Filip Elland, Anna Denell, Ann-Kristin Belkert och Anna Freiholtz.

Fyra kvinnor och en man i fastighetsbranschen rankas bland de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige. Den mäktigaste av dem sitter i Förvaltarforums redaktionsråd.

När tidningen Aktuell Hållbarhet rankade de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige 2017 hamnade Charlotta Szscepanowski, Riksbyggens hållbarhetschef, överst bland alla i fastighetsbranschen.

Charlotta, som sitter med i Förvaltarforums redaktionsråd, kom totalt på 25:e plats på listan med alla politiker, näringslivstoppar och forskare. Hon har klättrat 20 placeringar från plats 45 förra året.

– Det är otroligt hedrande att komma med på listan över de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige, särskilt med tanke på de personer som finns med på listan, säger Charlotta Szczepanowski.

Nykomlingar och snabbklättrare
Nästa namn i turordning på listan är Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum. Han är ny på listan och hamnar på plats 34.

Sedan följer Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan, som hamnar på plats 65 och har klättrat hela 34 placeringar från plats 99 i fjol.

På plats 66 återfinns Ann-Kristin Belkert, chef på Citylab vid Sweden Green Building Council. Hon hamnar på i stort sett samma placering som förra året då hon kom på plats 60.

Sedan hittar vi ännu en nykomling på listan, Anna Freiholtz­, hållbarhetschef på Uppsalahem. Anna hamnar på plats 75.

Lövin och Rosling i topp
Hela listan över de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige 2017 toppas av klimatminister Isabella Lövin och på andra plats finns professor Hans Rosling postumt.

Här nedan ser du hur de fem från fastighetsbranschen placerade sig i år och förra året. Dessutom kan du läsa hur placeringen motiverades av tidningen Aktuell Hållbarhet.

25. Charlotta Szczepanowski­, hållbarhetschef, Riksbyggen(45)

Under sin tid på Riksbyggen har Charlotta Szczepanowski visat på sin förmåga att tänka­ utanför boxen och att hitta nya lösningar på gamla problem. Hennes holistiska syn på miljö- och hållbarhetsfrågor, och hennes sätt att inkludera såväl boende som anställda i hållbarhetsarbetet, har fått stort genomslag.

34. Filip Elland, hållbarhetschef, Castellum (Ny)

Sedan 30-årige Filip Elland tog över som hållbarhetschef på Castellum, ett av Sveriges största fastighetsbolag, har företaget blivit omtalat i hållbarhetssammanhang. I höstas blev Castellum det enda svenska fastighetsbolaget i Dow Jones Sustainability Index. Man fick också flera internationella branschutmärkelser.

65. Anna Denell, hållbarhetschef, Vasakronan­ (99)

Under 2016 har Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell fortsatt att driva arbetet för en mer hållbar samhällsbyggnadssektor. I tidningsartiklar, seminarier och debattforum har hon vidgat fokus från energianvändningen till andra hållbarhetsfrågor som är viktiga för branschen.

66. Ann-Kristin Belkert, chef, Citylab, Sweden Green Building Council (60)

Ann-Kristin Belkert leder det viktiga arbetet med att göra Sveriges städer mer hållbara. Inom ramen för Sweden Green Building Councils nätverk sker erfarenhetsutbyte mellan experter inom olika områden. SGBC erbjuder också verktyg och utbildningar i miljöcertifieringar av byggnader, stadsdelar och anläggningsprojekt. På så sätt stödjer man kommuner, företag och organisationer i arbetet med att skapa mer hållbara samhällen.

75. Anna Freiholtz­, hållbarhetschef, Uppsalahem (Ny)

Uppsalahems hållbarhetschef Anna Freiholtz har varit starkt drivande bakom det energibesparingsarbete­ som hittills resulterat­ i att bolaget har 17 procent lägre energiförbrukning. Hon står också bakom satsningen på förnyelsebara energikällor och investering i eget vindkraftverk och egna solenergilösningar.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

 

Tidigare artiklar med de mäktigaste i Hållbarhetssverige

Charlotta Szczepanowski

”Årets inspiratör”

Anna Denell

”Det nya gröna”

Filip Elland

”Vi måste minska slit- och slängmentaliteten”

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega