Järfällahus rustar miljonprogrammet

Bostadsområdet Tallbohov totalrenoveras. Först tekniskt och miljömässigt och sen är det dags för utemiljön.

Nu kavlar Järfällahus upp ärmarna och startar ett femårigt projekt med ett flertal olika hållbarhetsåtgärder för bostadsområdet Tallbohov utanför Stockholm.

Tallbohov är ett av Järfällahus största bostadsområden och husen har nått en ålder då de behöver omfattande åtgärder för att kunna fortsätta att fungera på ett hållbart sätt.

Mikael Jämtsved, styrelseordförande för Järfällahus.

– Det här är ett område som byggdes under sent 60-tal och som har nått den ålder då man behöver rusta upp, säger Mikael Jämtsved (MP), styrelseordförande för Järfällahus AB.

Målet är hållbarhet
Målet är att husen håller även i fortsättningen, att hyresgästerna får en tryggare, behagligare och attraktivare boendemiljö samt att husen uppfyller de krav på miljömässig hållbarhet som ställs idag.

Åtgärderna delas upp i två övergripande delar och allt ska stå klart 2021 enligt planen.

Katharina Arvidsson, affärsområdeschef på Järfällahus.

– De tekniska åtgärderna ger ingen hyreshöjning. Det finns underhålls- och renoveringsmedel budgeterade. När det gäller utemiljön och andra åtgärder som möjligheter till tillval blir det en förhandling med Hyresgästföreningen, men där är vi inte än, säger Katharina Arvidsson, affärsområdeschef Kundservice och kommunikation på Järfällahus.

Teknik och miljö
Den första delen ska ge teknisk och miljömässig hållbarhet. Målet är ett bättre inomhusklimat, bättre energianvändning och att förlänga husens hållbarhet över tid.

För att uppnå detta kommer Järfällahus bland annat att utföra åtgärder för bättre värme och ventilation, byta fönster, renovera vissa avloppstammar, renovera balkonger samt tilläggisolera och underhålla fasader och yttertak.

Utemiljö och tillval
Nästa del av projektet är att förbättra den sociala hållbarheten och utemiljön med åtgärder som till exempel belysning och utformning av gårdarna.

Målet är ökad trygghet och trivsel samt en bättre boendemiljö, men ännu finns inget beslut om de exakta åtgärderna.

Järfällahus kommer att ta fram en paketlösning i dialog med Hyresgästföreningen. Här kan det också bli tal om tillval i lägenheterna, men detta kommer att förhandlas med Hyresgästföreningen.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Snabbfakta om Tallbohov

  • Området ligger i kommundelen Jakobsberg i Järfälla kommun.
  • Husen stod färdiga 1970.
  • Området innehåller nästan 800 lägenheter.
  • Tallbohov kommer att få ett allt mer centralt läge i kommunen allteftersom planerna på förtätning och nybyggnation fortskrider på kommunal nivå.
Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega