Riksbyggen flyger igen

Efter några månaders totalstopp har Riksbyggen fått tillstånd att använda drönare för inspektioner i hela landet.

Riksbyggen är först med att få tillstånd för hela Sverige för att inspektera tak och fasader med drönare.

– Beskedet att vi kan börja använda drönare igen är mycket glädjande. Genom att använda drönare vid tak- och fasadinspektioner kan vi effektivisera vårt arbete för ökad kundnytta, samtidigt som våra medarbetare får en säkrare arbetsmiljö, säger Göran Danling, processansvarig teknisk förvaltning på Riksbyggen.

Stopp sedan i höstas
Företaget stoppade sina inspektioner med drönare  i höstas i efter Högsta förvaltningsdomstolens beslut att det krävs tillstånd enligt kameraövervakningslagen för att fotografera med drönare.

Men sedan Datainspektionen meddelat att fastighetsbesiktning är en verksamhet som generellt bör ges tillstånd kan branschen pusta ut igen.

– Jag är imponerad över att det gick så snabbt att få tillstånd och dessutom för hela landet. Vi har fått väldigt bra service från Länsstyrelsen i Stockholm, säger Göran Danling.

Göran Danling, processansvarig teknisk förvaltning på Riksbyggen.

Låta medarbetarna flyga
Riksbyggens tillstånd gäller än så länge för fem kameror och för samtliga kommuner i Sverige.

– Det är en bra början och gör att vi kan komma igång igen i de marknadsområden som var först ut med att använda drönarna, till exempel vårt marknadsområde i Skaraborg, säger Göran Danling.

– Vår plan, där vi låter våra egna medarbetare som arbetar med fastigheter utföra inspektionen med drönaren, kommer medverka till att vi hittar fler användningsområden.

Nytt lagförslag på gång
Efter sommaren kan det bli fritt fram för företag att använda drönare igen. Justitiedepartementet har nyligen föreslagit i en promemoria att drönare inte ska omfattas av kravet på tillstånd i kameraövervakningslagen. Förslaget är ute på remiss till mitten av februari och föreslås träda i kraft från augusti i sommar.

Text:Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Läs Justitiedepartementets promemoria här

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega