Så skapar du framtidstro

– Vi tror på att satsa krut på ungdomar i våra områden. Kan vi fånga dem i rätt tid kan vi göra mycket större nytta. Ju längre man väntar desto svårare är det att förändra något, säger Reza Yazdi på Rikshem.

– Ju längre man väntar desto svårare är det att förändra något, säger Reza Yazdi på Rikshem.

Rikshem samarbetar med Läxhjälpen för att vända utvecklingen i socialt utsatta områden. Här delar bolaget med sig av sina bästa råd för att nå ett lyckat resultat.

Läxhjälpen startade 2007 och är en icke-vinstdrivande stiftelse som med finansiering från näringslivet bedriver gratis, resultatfokuserad läxhjälp i socioekonomiskt utsatta områden i Sverige. Hälften av alla elevplatser läsåret 2016/17 finansieras av svenska fastighetsbolag.

– Vi jobbar med läxhjälpen för att fånga upp ungdomar i områden där vi har fastigheter. Det kan vara områden som är socialt utsatta där ungdomar av olika skäl inte tar sig vidare i skolan. De kanske inte har studiemotivation eller studiero hemma. Då skapar vi en möjlighet för dem att ta sig vidare till gymnasiet, säger Reza Yazdi, energi- och hållbarhetsansvarig på Rikshem.

Win win
Rikshem gör en viktig samhällsinsats samtidigt som det gynnar bolagets egen verksamhet. De unga som får läxhjälp klarar sig bättre i samhället och bostadsområdena blir mer attraktiva.

– Färre ungdomar hamnar på fel bana och vi får säkrare områden som blir mer populära och då vill folk bosätta sig där och bo kvar. Det är ett socialt långsiktigt engagemang för att öka hållbarheten, säger Reza Yazdi och tillägger;

– Vi tror på att satsa krut på ungdomar i våra områden. Kan vi fånga dem i rätt tid kan vi göra mycket större nytta. Ju längre man väntar desto svårare är det att förändra något. Det är en del pengar som vi satsar, men vi hoppas att vi får resultat och lugnare områden.

Sju städer
Rikshem finansierar 100 elevplatser per läsår i Helsingborg, Västerås och Södertälje. Reza Yazdi berättar att det är tre faktorer som avgör var man sätter igång sådana här projekt.

– Vi tittar på nya städer och kommer att se över och utöka efterhand. Men vi måste se var Läxhjälpen och våra områden finns och var det finns skolor med svaga studieresultat.

Läxhjälpen är verksam där det finns universitetsstudenter som kan ta en deltidsanställning som läxhjälpare. Utöver Stockholm, Göteborg och Malmö finns Läxhjälpen i dag i Helsingborg, Landskrona, Södertälje och Västerås. Men verksamheten och antalet orter växer.

Lär av Rikshem
Om man som fastighetsbolag funderar på att börja samarbeta med Läxhjälpen kan man ha glädje av Rikshems erfarenheter. Reza Yazdi summerar dem i några goda råd:

– Satsa i de orter där ni finns lokalt. Där kan du mäta resultatet och vara delaktig. Tänk långsiktigt. Man måste låta det gå en viss tid för att få resultat. Och fokusera på din kärnverksamhet, bygg och förvalta bostäder, men ta hjälp av en extern expert för den här typen av projekt, till exempel hos Läxhjälpen. Då blir det mer professionellt. Men försök ändå vara så delaktig som möjligt.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Fem råd för att lyckas

  • Satsa lokalt där du finns.
  • Tänk långsiktigt.
  • Ta professionell hjälp.
  • Försök delta i projektet.
  • Mät resultat före och efter.

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega