Tips från Årets Fastighetsförvaltare

Erik_Wahlberg_arets_fastighetsforvaltare_2016_smalErik Wahlberg, Årets Fastighetsförvaltare i kategorin kommersiella fastigheter, delar med sig av sina bästa råd.

Fastighetsförvaltaren Erik Wahlberg på Newsec Asset Management ansvarar för förvaltningen av det välkända kontorskomplexet Waterfront Building i Stockholm och köpcentrumet 21an i centrala Eskilstuna. Den 21 april utsågs han till Årets Fastighetsförvaltare för kommersiella fastigheter när AFF – Forum för förvaltning och service för första gången delade ut priset.

Förvaltarforum intervjuade honom, men först måste vi få citera juryns motivering när Erik i hård konkurrens utsågs till Årets Fastighetsförvaltare:

”Med ett välutvecklat sinne för affärer, lyhördhet och ett tekniskt kunnande har vinnaren återigen erhållit högst NKI, Nöjd Kund Index. Vinnaren har på ett initierat och engagerat sätt verkat aktivt för ett arbete med hållbar miljö. Vinnaren har också på ett föredömligt sätt fungerat som coach i situationer med såväl kunder som medarbetare.”

Vilka är dina bästa råd för att lyckas som fastighetsförvaltare?
– Se till att ha ett bra samarbete med driftpersonalen. Utan bra fastighetstekniker är det svårt att få högt NKI. Det är de som hyresgästen möter varje dag. Sedan är det viktigt att vara tillgänglig – svara på e-post och telefon inom rimlig tid när hyresgäster och andra vill nå dig. Det är också viktigt att man visar passion för kollegor och kunder. Trivs alla på jobbet spiller det över på arbetsrollerna och hur man presterar.

Varför tror du att du blev Årets Fastighetsförvaltare?
– Det är ju ett lagarbete. Man får inte högt NKI utan bra kollegor. Jag har förmånen att jobba med bra medarbetare och har bra samarbete med driftpersonalen. Laget är viktigt. Det blir inte bra om vi som jobbar med förvaltning, drift, ekonomi och administration inte är samspelta.

Hur kom det sig att du blev fastighetsförvaltare?
– Jag gick en bra utbildning till fastighetstekniker på Forstena Energi Kontroll AB och jobbade som drifttekniker några år, därefter vidareutbildade jag mig till förvaltare.

Hur påverkas du av utmärkelsen Årets Fastighetsförvaltare?
– Det är alltid kul med positiv uppmärksamhet och samtidigt ett erkännande till teamet.

Vad är bäst med att vara fastighetsförvaltare?
– Frihet under ansvar och möjlighet att planera sin egen dag. Det är nyckeln till att trivas med jobbet för mig och det är ett av skälen till att jag valt att stanna på Newsec.

Vad är svårast med jobbet som fastighetsförvaltare?
– Om du inte har en engagerad fastighetsägare är det svårt att få klara besked. Då har du inget mandat att ta de beslut som du behöver i din yrkesroll. Det drabbar hyresgästerna i slutändan. Kommunikationen mellan fastighetsförvaltaren och fastighetsägaren måste fungera och det blir kanske ännu viktigare när man är en samarbetspartner.

Vad är viktigast i ditt arbete?
– Kunderna, det vill säga hyresgästerna. De måste trivas och vilja stanna kvar i lokalerna. Det är också värdeutvecklande och då går det bra för fastigheten. Men det beror också på var fastigheten ligger, det kan ju vara enklare att hyra ut en fastighet i ett bra läge och på en ort med hög efterfrågan och då är det oftast enklare att få nöjda hyresgäster.

Vad lägger du mest tid på i ditt jobb?
– Det är mycket kontakter med hyresgäster och fastighetsägare på mejl, telefon och möten. Det är den rollen jag har. Därför är den sociala kompetensen viktig i mitt jobb.

Hur utvecklar du din kompetens?
– Jag försöker hålla mig uppdaterad och går olika kurser, både interna och externa. Vi har Stronghold University på Newsec där man kan anmäla sig till kurser och utbildningar. Jag har gått kurser med interna och externa utbildare i projektledning, hyresjuridik, entreprenadkunskap, förhandlingsteknik, systematiskt brandskyddsarbete och avflyttningsbesiktning. Jag har också gått kurser som Fastighetsägarna håller.

– På Newsec har vi ett bra verksamhetsledningssystem för de som är nya på jobbet. Och när man har jobbat så länge som jag kan man gå in i systemet och leta efter avtalsmallar och best practice. Vi har också olika forum där alla våra fastighetsförvaltare träffas två gånger per år för att dela med sig av sina erfarenheter och lyssna på inbjudna föreläsare.

Har du någon speciell erfarenhet som har ökat din kompetens?
– Svenska och utländska fastighetsägare jobbar på olika sätt. Jag har jobbat med tyska fastighetsägare och det är en bra erfarenhet som ger ökad kompetens. Bland annat lär man sig att sköta jobbet på engelska. Jag har också jobbat med bostadsförvaltning som skiljer sig från den kommersiella förvaltningen och det är en bra roll att ha med sig.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Eriks bästa karriärtips

  • Se till att ha bra samarbete med bra driftpersonal
  • Var tillgänglig för hyresgäster och andra
  • Visa passion för kollegor och kunder

 

Förvaltare med tävlingsinstinkt

Namn: Erik Wahlberg
Ålder: 43
Titel och företag: Fastighetsförvaltare på Newsec Asset Management.
Utbildning: 3-årig ekonomisk linje på gymnasiet och 1-årig utbildning till fastighetstekniker och fastighetsförvaltare utbildning genom Folkuniversitetet.
Branscherfarenhet: Newsec 2004-,driftledare på Ecuro, numera ISS Facility Services, 1999-2004, drifttekniker på Dufab 1998-1999.
Familj: Sambo och tre döttrar som är 10, 11 och 15 år.
Bor: Radhus i Barkaby.
Hobby: Tennis, fiske och båtliv. Jag tycker det är kul att tävla och har stor tävlingsinstinkt. Mina flickor spelar tennis med Järfälla TS så jag följer ofta med till hallen. Min äldsta tjej är med i många tävlingar runt om i Sverige.
Vad gör du om tio år: Jag jobbar nog kvar i branschen. Handel och uthyrning är kul, så det skulle jag vilja ägna mig mer åt.

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega