Expertens 3 bästa tips för att hyra ut tomma lokaler

Gå inte miste om intäkter om det finns en tom, outnyttjad lokal i er fastighet. Amanda Braun är lokaluthyrare på Fastighetsägarna Service, och delar med sig av sina tre bästa tips kring lokaluthyrning.

  1. Gör en analys över lokalens historik
    En tom lokal eller outnyttjade utrymmen i fastigheten bör användas eller hyras ut för att skapa fler intäkter. Däremot finns det en hel del att tänka på och förbereda för att hitta rätt hyresgäst, som ger en långsiktig hyresgästrelation som fungerar bra för alla inblandade parter.

    – Till att börja med rekommenderar jag att göra en kort analys över vad lokalen har använts till tidigare och hur det har fungerat med dessa hyresgäster. Har det fungerat bra finns det ingen anledning att inte köra på samma spår, säger lokaluthyraren Amanda Braun.

  2. Renoveringsbehovet bör ses över när det finns en skarp intressent
    Lokalen eller utrymmets skick kan vara avgörande för vissa spekulanter. Det gäller att hålla efter ytskikten och inte låta dem eller våtutrymmena bli utdaterade eller alltför nedgångna. En renovering av toaletter och/eller kök kan gynna lokalen under lång tid framöver. Normalt slitage av lokalen är dock accepterat och kräver inte någon justering direkt.

    – Gällande renovering av lokalen vill hyresgästen ofta sätta en egen prägel på den. Därför rekommenderar jag att avvakta med all sorts renovering, om det inte är extremt slitet, till dess att det finns en skarp intressent. Tillsammans kan ni då planera vad som ska göras och inte, säger Amanda.

  3. Se till att hyresgästen passar in i området
    Den nya hyresgästen behöver passa in i området. Det gör att det är bra att se över vilka verksamheter som finns omkring sedan tidigare och vilka som har behövt stänga och därmed inte alls passar in. Alla verksamheter fungerar inte heller i alla sorters miljöer. För styrelsen i en bostadsrättsförening finns det därmed en del jobb att göra.

    – Det finns riktvärden för vilka ljudnivåer som är godkända i en boendemiljö. Som styrelse är det därför bra att fundera en extra gång på vilka verksamheter som passar i en bostadsfastighet samt vilka öppettider som funkar, så att de boende inte blir störda, säger Amanda Braun.

Källa: Fastighetsägarna Service

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev










Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega