Framtidskoncernen och Higab samarbetar mot kvinnovåld

FN har utsett den 25 november till Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Det uppmärksammar Framtidenkoncernen och Higab tillsammans med UN Women. Man ska sprida information och belysa landmärken i staden med orange färg.

– Under Orange Week, 20 – 26 november, informerar vi våra hyresgäster om att vi inte accepterar våld och berättar om vart man kan vända sig om man blir slagen eller lever med våld i familjen. Detta gör vi genom olika aktiveter ute i bolagen, berättar Sofia Gärdsfors, vd för Störningsjouren i Göteborg.

För ett tryggare Göteborg
Framtidenkoncernen ser allvarligt på problemet och eftersom ungefär var fjärde göteborgare bor i koncernens fastigheter finns en unik möjlighet att vara med och göra skillnad. Satsningen på Orange Day är därför integrerad i koncernens trygghetskoncept Våga bry dig! I det arbetet uppmanas både boende och medarbetare att våga agera om de märker att någon far illa. För att stärka personalen i detta arbete har Framtidenkoncernen utbildat över 1 000 medarbetare om våld i nära relationer.

– Även om vi vet att våld i nära relationer oftast sker i bostaden är det mycket positivt att både Higab och GöteborgsLokaler tar ställning och visar tydligt att ingen ska utsättas för våld i deras lokaler heller. Tillsammans arbetar vi alla för en tryggare stad, säger Sofia Gärdsfors.

Vad är Orange Day?
Våld mot kvinnor och flickor är ett globalt folkhälsoproblem. För att särskilt uppmärksamma detta har FN utsett den 25 november till Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Dagen kallas också för Orange Day. Över hela världen lyser kända byggnader upp i orange, människor bär orange kläder och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

Higab lyser upp med orangefärgat ljus
Orange Day kommer också att lysa upp staden, bolagen har bestämt sig för att tillsammans belysa hus och platser i orange under veckan. GöteborgsLokaler belyser flera av sina handelsplatser och Higab gör detsamma med några av stadens mest kända byggnader som exempelvis Kronhuset, Stora Saluhallen, Scandinavium och Ullevis pyloner. Även enskilda hyreshus i staden kommer lysa orange.

– I år uppmärksammar vi dessutom Orange Day tillsammans med UN Women på plats i Göteborg. Temat är Utan förövare – inga offer. Deltar gör UN Women, sakkunniga experter, journalisterna bakom GP:s reportageserie Hennes namn var, socialtjänsten, polisen och allmännyttan, säger Sofia Gärdsfors.

Aktiviteter i Göteborg
Göteborgs Stad uppmärksammar på flera olika sätt Orange Day tillsammans med andra myndigheter och organisationer. Förutom att belysa byggnader arrangerar förvaltningar och bolag även en mängd olika aktiviteter riktat mot invånare, så som ljusmanifestationer, föreläsningar och annonsering i kollektivtrafiken. Budskapet är att det finns stöd och hjälp att få vid våldsutsatthet. Aktuella aktiviteter finns i kalendern på goteborg.se.

Information om stöd på bolagens hemsidor
Den som är utsatt för våld eller utövar våld kan få hjälp i form av rådgivning, behandling och tillfälligt boende. På Göteborgs Stads webbsida Våld och hot finns information om vilket stöd som finns.
Information om var den som är drabbad kan få hjälp finns även på Poseidon, Bostadsbolagets, Familjebostäders, Gårdstensbostäders, GöteborgsLokalers och Störningsjourens hemsidor.

Källa: Framtidenkoncernen

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega