Malin Silversvala, chef för Förvaltning på Savills, utvärderar året som gått och delar med sig av sina erfarenheter om att gå från pandemi till Formel 1-tempo, ökad digitalisering, kontorens framtid och vilka branschämnen som är hetast idag.
Hur har första året som partners hos Förvaltarforum varit för Savills?
– Att gå från trött pandemilunk till Formel 1-tempo, jo det har varit omvälvande måste jag säga. Vi påverkas ju mycket av hur världsläget ser ut, men främst påverkas vardagen av hur våra hyresgästers behov ser ut. Och nu går vi på högvarv igen.
– Att bli medlem i Förvaltarforum har varit nyttigt för oss. Det är ett bra forum att synas i och det var såklart extra kul att deltaga på Framtidens Förvaltare.
Vad händer hos er på Savills just nu?
– Vi har massa spännande på gång faktiskt. Vi har arbetat hårt på att nå framgång i vår digitalisering och där har vi till exempel under året lanserat ”Dina sidor” för våra bostadshyresgäster. Och för inte så länge sedan så körde vi live med vår digitala medarbetare på vår hemsida.
– Nu väntar nästa fas av utvecklingen, vilket är att implementera API:er mellan oss och våra serviceleverantörer. På så sätt så ökar vi kontrollen och även tillgängligheten mellan dem och våra hyresgäster.
– För övrigt så har vi tecknat flera nya förvaltningsavtal och vi har en del intressanta pitchar vi hoppas vinna framgent. Dessutom har vi anställt några riktigt vassa medarbetare under hösten som kommer att vara med på vår resa framåt.
– Och jag är särskilt glad över att Göran Petsén äntligen har anslutit som ny AO-chef för vår driftavdelning.
Hur är det att arbeta hos Savills?
– Jag måste säga att vi är ett företag med mycket hjärta här. Trots Savills globala storlek så är vi ju inte så många i Sverige. Drygt 110 personer varav 28 på förvaltningen. För oss är det viktigast att vara bäst på det vi gör och inte störst. Vi är en väldigt platt organisation och vi arbetar mycket över gränserna. Särskilt stolt är jag över vårt samarbete med Leasing och Projekt. Vi gör många bra affärer ihop och det märks att vi har de bästa medarbetarna i branschen. Men vi gör också en massa roliga saker som inte är arbete. Till exempel tränar vi ihop en gång i veckan ute i Humlegården. Det, om något, skapar teamkänsla.
Vilket samtalsämne är hetast på kontoret just nu?
– Ja det måste nog ändå vara Oktoberindex och nästa års hyresförhandlingar för bostäder. Även om elpriserna, bränslepriser, inflation med mera också står högt såklart.
– Alla dessa faktorer påverkar våra hyresgäster och även våra potentiella hyresgäster stort, vi kommer behöva hitta nya strategier framöver för att låsa affärer och omförhandlingar. Men än ser vi inte några drastiska förändringar i lokalbehoven och hyresnivåerna är fortfarande stabilt höga.
Hur ser då kontorsmarknaden ut?
– Företagen håller på att anpassa sig till det nya normala efter pandemin. Eftersom klimatet står högt på agendan så letar man efter kontorslokaler som stödjer detta. Fokus ligger på sociala ytor, hållbarhet och välbefinnande. Det har blivit en ökad efterfrågan på flexibla arbetsplatser från arbetstagarna också. Det här ökar i sin tur kraven på fastighetsägarna och deras ESG-arbete. Det räcker inte längre att se på hur man kan minska förbrukningen i fastigheten utan det måste till nya strategier för gröna hyresavtal, attraktiva entréer och fler attraktiva faciliteter. Säkra cykelrum, omklädningsrum, gym, café med mera.
– Hyresnivåerna ligger fortfarande stabilt och vi ser inga tendenser till en avmattning än.
Vilka utmaningar ser du framöver?
– Klimatomställningen självklart. Jag skulle säga att klimatfrågan är stört och viktigast just nu – om vi skall ha någon framtid. Jag såg en intervju under valrörelsen, där en forskare berättade om att alla behöver minska sin konsumtion med 8 % per år för att ha den minsta chans att klara Parisavtalet. Det är enorma siffor i perspektiv.
– Jag tror vi måste ner på individnivå för att lyckas och sluta skylla på storföretagen. Vi behöver se över vår egen konsumtion, sluta köpa matvaror och produkter som fraktas runt över världen. Ännu hårdare krav på återvinning och återbruk behövs och vi behöver minska ner ytterligare på resor och arbeta för en lokal tillgång av bra, sjysta produkter.
– Jag hoppas också att vi kan minska på antalet ombyggnationer och renoveringar framgent som inte är helt nödvändiga. Det kommer inte vara rimligt att renovera kontorslokaler var 5:e år om vi ska klara målen.
Vilka är dina bästa privata hållbarhetstips?
- Återbruk. Jag köper nästan bara begagnade möbler. Finns så många bra sajter för det i dag. Tradera, Blocket eller Marketplace. Jag har i över 20 års tid sprungit runt på loppis och auktioner.
- Handla lokalt och säsongsbetonade produkter. Välj bort avokadon till exempel. De kräver enormt stora resurser för att odlas samt fraktas över värden.
- Odla hemma. Alla kan faktiskt göra detta oavsett om du bor i lägenhet eller har förmånen att bo i hus. Hydroponisk odling till exempel kan du ha i fönstret eller på köksbänken. Vilken lyx med egna kryddor eller sallad.
- Semestra i Sverige oftare. Välj bort flygresan utomlands och upptäck allt det vackra vi har runt knuten. Upptäck våra vackra fjäll bara timmar bort eller varför inte alla fina sandstränder lokalt. Varför inte vandra Upplandsleden eller njuta av våra fina naturområden.