Tala gott i stället för att prata skit om andra

Vi uppmärksammar minsta lilla avvikelse eller felaktighet, samtidigt som vi kanske tar för givet det som är bra. Jag skulle verkligen vilja träna upp våra ögon att se styrkor i stället, skriver Wivecka Ljungh, HR- och Kvalitetschef på Mimer i sin krönika.

Ibland tänker jag, hur ska det gå med allt? Vart är vi på väg? Laglösheten, kärlekslösheten, psykisk ohälsa och egoism tar över.

På jobbet kan jag tänka på liknande sätt; Vart är vi på väg? Kan det bara gå utför nu? Skakar värderingarna i sina grundvalar? Tänker vi mer på vår egen bekvämlighet än våra kunders bästa? Blir vi mer och mer i våra stuprör och glömmer helheten. Var finns lojaliteten och glädjen i hög ambitionsnivå? Varför snackas det så mycket skit bakom ryggen och varför får små fel så stora proportioner?

Störst potential där vi är starka
Ovanstående tankegångar gör mig ju inte precis starkare och gladare. Men ibland så fastnar jag i att bara se felen. Ändå vet jag att vår största utvecklingspotential är inom områden där vi är starka, inte svaga.

Hos oss på Mimer har vi några ledar-deviser som jag älskar; ”Vattna där det gror”, ”Släck inga eldsjälar” och ”Gläns genom dina medarbetare”.

Men hur gör man då om man vill vattna där det gror? Hur gör jag för att inte fastna i allt som jag blir irriterad på hos andra och hos mig själv?

Bli som Pippi
Jag tror vi behöver bli som Pippi Långstrump; Sakletare eller Styrkeletare. Du kommer hitta det du söker; styrkor hos dig själv och andra.

Precis som med exempelvis svamp, när man väl börjar se styrkorna, då dyker fler och fler upp.

Detta har David Cooperrider sagt redan på 80-talet; det vi fokuserar på växer, det vi fokuserar och talar om, det blir vår verklighet.


När det känns som allt det negativa växer kanske det beror på att vi fokuserar på just det. Vi behöver verkligen fokusera på det vi vill ska växa i stället.

Fokusera på styrkor hos medarbetare
Snart är det dags för medarbetarsamtal hos oss. Historiskt har vi nog tyckt det varit seriöst och modigt att ta fram det som inte riktigt fungerar, hos våra medarbetare.

Jag tror det är oerhört starkt att i stället fokusera på styrkorna, superkrafterna i varje människa och att berätta stories om andra medarbetares eller avdelningars styrkor.

Tala gott i stället för att prata skit om andra. För då blir det vår verklighet. Vår organisations verklighet.

Nu vänder vi!
Tänk om vi håller på att leta fram en misslyckad framtid? Tillsammans med media och politiker och världsledare så gottar vi oss i andras misslyckanden och därmed växer det negativa.

Vi uppmärksammar minsta lilla avvikelse eller felaktighet, samtidigt som vi kanske tar för givet det som är bra. Vattna där det gror innebär att när vi låter bra saker växa så kvävs det som inte är bra.

Jag skulle verkligen vilja träna upp vår organisations ögon att se styrkor. Jag upplever att under pandemin så har de ögonen, de musklerna inte fått jobba så mycket då vi inte har sett varandra på samma sätt. Nu vänder vi!

Vill du bli styrkeletare med mig?

Världen behöver allas våra superkrafter så släck ingen eldsjäl!

Wivecka Ljungh
redaktionen@forvaltarforum.se

Wivecka Ljungh är HR och Kvalitetschef på Bostads AB Mimer i Västerås. Mimer vann Great Place To Work våren 2021 för medelstora företag och fick också motta Utmärkelsen Svensk Kvalitet av SIQ. Strategin för att lyckas hos Mimer heter engagerade medarbetare.
Så här säger bolaget:
Engagerade medarbetare arbetar med hög kvalitet och ständiga förbättringar vilket ger nöjda kunder och en god lönsamhet.

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega