Åsa drivs av en passion att hjälpa Svefas kunder


Allt från dagsakut problemlösning till långa utredningar åt fastighetsbolag och kommuner. Som senior konsult inom förvaltningsrådgivning vid Svefa drivs Åsa Bengtsdotter av en passion att hjälpa och förbättra.

– Jag blir personligt engagerad i mina uppdrag, stora som små. Vill bemöta så att kunden känner sig väl omhändertagen oavsett frågeställning. Akuta problem behöver snabb lösning. Men samtidigt behöver jag inse att jag inte kan lösa allt här och nu. Det är samma råd som jag ger till mina kunder. När stora värden förvaltas tjänar man på genomarbetade och långsiktiga lösningar.

Åsa Bengtsdotter poängterar att problemlösning på lång sikt tillsammans med kunder är Svefas devis.

– Att skapa hållbara lösningar för liv, miljö och ekonomi är grundläggande i alla uppdrag.

Vad har du för uppdrag just nu?

– Jag har ett interimt förvaltaruppdrag för en kommun i Stockholmsregionen. Ett roligt uppdrag med förvaltning av lantbruk och gårdar. Just nu ligger bland annat dagvattenproblematik och avtalsförhandlingar på bordet. Samtidigt har jag och några kolleger just påbörjat ett uppdrag att hjälpa en församling i Svenska kyrkan med lokalförsörjningsplan och underhållsplan. Jag gillar att arbeta i team. Jag lär mig av andra och det skapar ett mervärde för mig och för kunden också, vill jag tro.

Kan du ge ett exempel på utredande uppdrag som du tidigare har haft?
– Ett av mina senaste uppdrag var åt en kommun. Det började som analys av ett fastighetsbestånd, men kom att utvidgas till ett projekt om social hållbarhet i området som klassas som särskilt utsatt.

Åsa Bengtsdotter vill inte namnge området men berättar att det präglas av stor segregation och kriminalitet där ett av problemen är att stora familjer trängs i små hyresrätter. En central frågeställning i projektet var vilka skolor som det var värt att satsa på.

– Här var det viktigt att väva in trygghetsaspekter och social hållbarhet i analysen. Utredningens förslag blev att satsa på vissa centrala fastigheter och samla olika typer av verksamheter under samma tak. Samtidigt föreslogs i utredningen förbättringar i den yttre miljön och infrastrukturen i syfte att få fler invånare, som kvinnor och barn, att röra sig utomhus och på så vis skapa en större trygghet i området.

Bytte från skola till fastigheter
Att denna utredning också berörde skolor blev en extra poäng för Åsa Bengtsdotter, som även är utbildad grundskolelärare. Hon hann jobba i det yrket i fem år innan hon bytte spår och utbildade sig till fastighetsekonom.

Omväxling och kreativitet präglar yrkesrollen, menar Åsa Bengtsdotter, som har varit i fastighetsbranschen i cirka tolv år.

– Mitt nuvarande jobb är absolut det roligaste som jag har haft. Jag tycker om variationen, att få växla mellan många olika uppdrag; förvaltning, skriva utredande rapporter, hålla i workshops. Jag får också resa och arbeta över hela landet och förhoppningsvis än mer i framtiden efter pandemin.
Åsa Bengtsdotter säger att hon också gillar det rent operativa, att handgripligen lösa problem är lika fascinerande som långa utredningar.

– För mig handlar det mycket om att känna att jag kan göra skillnad, oavsett vad det gäller.

Hur kom det sig att du blev konsult?

– Jag hamnade i ett vägskäl när pandemin kom. Började fundera på resten av yrkeslivet och hade lite planer på att bli konsult i egen firma. Men jag kom fram till att det skulle kännas tryggare som anställd konsult och valde Svefa som har ett gott renommé i branschen.

Vad har du på agendan just nu, förutom de två pågående uppdragen?

– Jag kom precis nu från ett första möte med ett vårdbolag som behöver hjälp med att se över sin förvaltningsorganisation. Jag och min kollega lyssnade in deras behov och förhoppningsvis leder det vidare till uppdrag för oss. Det är ett tydligt exempel på när ett långsiktigt arbete behövs. Ad hoc-lösningar kan bli mycket kostsamma och tärande för organisationen.

Vilken är din största utmaning?
– Att bestämma mig för när arbetsdagen är slut. Jag måste hinna med allt annat kul i livet också.

Text: Ulf Storm
redaktionen@forvaltarforum.se

Åsa Bengtsdotter

Yrke: Senior konsult, förvaltningsrådgivning, Svefa
Ålder: 49.
Uppväxt: Hagfors i Värmland.
Yrkeserfarenhet: Grundskollärare, säljare, fastighetsförvaltare, fastighetscontroller, fastighetsansvarig, förvaltningskonsult.
Familj: Särbo, tre döttrar och en labradoodle
Bor: Parhus i Huddinge söder om Stockholm.
Fritidsintressen: Har ett fritidshus i Stockholms skärgård, springer i skogen med hunden, spelar tennis och golf, äger och förvaltar skog med släktingar i Värmland.
Åsas bästa tips:
● Var lyhörd, tillgänglig och förtroendeingivande.
● Var påläst och tydlig.
● Formulera och reflektera över dina egna mål med jobbet

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega