Bostaden delar ut bok för att stoppa våld

Tillsammans med hyresgästerna vill Bostaden i Umeå stoppa problemet med våld i nära relationer. Samtliga hyresgäster får därför boken om Huskurage i sin brevlåda. Bokutdelningen är en fortsättning på företagets samarbete med Polisen och den ideella föreningen Huskurage.
– Vi behöver bli fler som agerar när det finns en oro för att någon far illa i sitt hem. Det blir vi genom att öka kunskapen om problemet, men också genom att få konkreta tips på hur man kan hjälpa till, säger Jerker Eriksson, vd på Bostaden.

I Sverige dör runt 20 personer varje år på grund av våld från sin nuvarande eller tidigare partner, och samtidigt lever två barn i varje skolklass i ett hem där fysiskt eller psykiskt våld förekommer.

– Egentligen handlar Huskurage om civilkurage – att våga göra något om man misstänker att en granne far illa. Det kan till exempel vara att banka på dörren eller ringa polisen, säger förvaltningschef Mikael Lundgren och fortsätter:

– Man ska göra det man känner att man vågar och kan – bara man gör någonting. Det kan till exempel vara ett anonymt samtal till polisen.

För att öka kunskapen om problemet och hur man kan tänka och agera i sin yrkesroll genomförde Polisen en utbildning våren 2020 där Bostadens samtliga kvartersvärdar deltog.

För att informera hyresgästerna har Bostaden satt upp anslag i trapphusen med information om hur man ska gå till väga om man misstänker våld. Och enligt Huskurage har anslagen effekt där de sätts upp.

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega