Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Bostaden delar ut bok för att stoppa våld

Tillsammans med hyresgästerna vill Bostaden i Umeå stoppa problemet med våld i nära relationer. Samtliga hyresgäster får därför boken om Huskurage i sin brevlåda. Bokutdelningen är en fortsättning på företagets samarbete med Polisen och den ideella föreningen Huskurage.
– Vi behöver bli fler som agerar när det finns en oro för att någon far illa i sitt hem. Det blir vi genom att öka kunskapen om problemet, men också genom att få konkreta tips på hur man kan hjälpa till, säger Jerker Eriksson, vd på Bostaden.

I Sverige dör runt 20 personer varje år på grund av våld från sin nuvarande eller tidigare partner, och samtidigt lever två barn i varje skolklass i ett hem där fysiskt eller psykiskt våld förekommer.

– Egentligen handlar Huskurage om civilkurage – att våga göra något om man misstänker att en granne far illa. Det kan till exempel vara att banka på dörren eller ringa polisen, säger förvaltningschef Mikael Lundgren och fortsätter:

– Man ska göra det man känner att man vågar och kan – bara man gör någonting. Det kan till exempel vara ett anonymt samtal till polisen.

För att öka kunskapen om problemet och hur man kan tänka och agera i sin yrkesroll genomförde Polisen en utbildning våren 2020 där Bostadens samtliga kvartersvärdar deltog.

För att informera hyresgästerna har Bostaden satt upp anslag i trapphusen med information om hur man ska gå till väga om man misstänker våld. Och enligt Huskurage har anslagen effekt där de sätts upp.

Bli den första att kommentera "Bostaden delar ut bok för att stoppa våld"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega