”Vi vill öka tempot i digitaliseringsarbetet”

– Vi vill utmana och påverka fastighetsbranschen som just nu befinner sig i rörelse avseende digitalisering, säger Sofia Enberg.

… Sofia Enberg ny vd för Riksbyggens nya proptechbolag Rafino.

Grattis till nya jobbet, hur känns det?
– Tack, det känns väldigt roligt och väldigt spännande. Riksbyggen har ju inte tidigare haft ett dotterbolag som syftar till att gå ut på marknaden som Rafino ska göra. Känns också spännande utifrån att Riksbyggen som traditionell aktör ligger i framkant med proptech i fastighetsbranschen.

Vad ska du och bolaget göra?
– Vår affärsidé är att samla insikter från branschen och skapa digitala tjänster som skapar värden inom fastighetsmarknaden, både för Riksbyggen och för andra externa kunder. Vi vill utmana och påverka fastighetsbranschen som just nu befinner sig i rörelse avseende digitalisering. När en bransch befinner sig i rörelse så finns inga givna sanningar utan saker och ting ifrågasätts och utmanas. Den pågående rörelsen vill vi vara en aktiv del av och testa nya affärsmodeller.

– Vår styrka är kunna vara snabbfotade och innovativa men samtidigt dra nytta av de kunskaper som redan finns på Riksbyggen. Namnet Rafino kommer från att raffinera råa insikter och idéer,

Vilka blir de första tjänsterna ni tar fram?
– Vi har inom Riksbyggen sedan tidigare skapat tjänsten digital överlåtelsehantering och medlemsansökan för att minimera allt pappersarbete, med ökad effektivitet och kvalitet som följd. Nu gör vi om den så att den även ska passa andra bostadsrättsföreningar, för att få fler aktörer att använda tjänsten. Vi jobbar också med att ta fram en boendeplattform dit vi knyter ett antal aktörer som får möjlighet att erbjuda sina tjänster.

Vad står näst på tur?
– Vi tittar bland annat på olika lösningar att optimera teknisk förvaltning.

Tar ni även fram produkter som ni själva inte ska använda?
– Ja, det skulle vi kunna göra. Men det troliga är att vi främst tar fram produkter som vi ser ett eget användningsområde för och därmed får snabbare pay-back för produkten. Men om vi skulle komma på en produkt som verkligen behövs i branschen men som inte Riksbyggen har nytta av kan vi absolut ta fram en sådan.

Vilken nytta har du av ditt tidigare jobb som affärschef för fastighetsförvaltning?
– Största nyttan är kanske att jag inte varit för länge i branschen, bara två år. Jag kommer tidigare från logistikbranschen. Min styrka är nog mixen av ett logistiskt tänkande, med vana av att optimera värdeflöden, och kunskap om hur fastighetsbranschen fungerar.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega