Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Aff

Frukostseminarium i coronatider

Elin Steinberg, Sweco.   Foto: Michael Steinberg.

Den andra juni genomförde Aff ett frukostseminarium på ett Corona-anpassat sätt. Med ett begränsat antal deltagare i lokalen och frukost uppdukad på varannan plats kunde avstånden hållas, och resterande personer deltog via webben.

Vi sammanförde Anna Cedvén, som höll i seminariet, med Elin Steinberg från Sweco som deltog via webben.

Anna, hur var det att hålla ett seminarium för ett fåtal personer på plats, och ett större antal via webben?
– Det gick oväntat bra, mycket tack vare att de som var på plats var aktiva deltagare. De var uppmärksamma och ställde frågor, så att det blev naturligt att prata till dem.

Elin, hur kändes det för dig – du som inte var i lokalen?
– Det fungerade riktigt bra. Tekniken fungerade, jag kunde luta sig tillbaka och lyssna precis som vanligt. Vi ser ju bara föredragshållaren och presentationen i vår vy, så för vår del hade det kunnat vara hur många som helst på plats. Vi hörde tydligt vad som sades, och kunde också ställa frågor via chattfunktionen, och de lästes då upp i lokalen.

Idag var ämnet ”När avtal och verklighet skiljer sig åt”, vad är dina tankar kring det ämnet?
– Ett väldigt bra ämne att prata om, för det är naturligt att verkligheten på något sätt skiljer sig från avtalet. Dels förändras verkligheten, dels är det nästan omöjligt att ha fått med alla fakta i en objektsbeskrivning. Parterna har generellt svårt att hantera sina avtal, och ännu svårare blir det vid förändringar.

Anna, håller du med Elin?
– Jag håller med Elin, parterna har generellt svårt att hantera avtalen. Alltför ofta visar det sig att man inte har läst avtalet sedan det var nytt, efter det har man bara ”kört på”. Ibland gör man muntliga överenskommelser som inte dokumenteras, och då är det extra svårt att veta vad som verkligen gäller. Utöver det har man sällan kunskap om grundreglerna i ABFF, vilket gör att diskussionen blir mer eller mindre tyckande istället för faktabaserad.

– Ja, Anna pratar alltid om ABFF, säger Elin. ABFF är ganska lätt att läsa när man väl tar sig tid till det, så det borde vara en självklarhet att läsa ABFF ordentligt. Mycket löser man genom att kunna tolka ABFF, och resten genom att läsa avtalet.

Elin, var det något du saknade med att inte vara där?
– Det blir mer spontan interaktion när många är på plats, mer av diskussioner än bara regelrätta frågor. Även om det fungerar bra via webben så är det inte samma sak som att vara i ett rum med många andra, och kunna småprata lite med branschkollegorna vid bordet eller när man fyller på kaffe.

Nu hoppas vi på att det i fortsättningen blir en bra blandning mellan webbdeltagare och deltagare på plats under kommande frukostseminarium, som startar igen under hösten.

Men först har vi en heldagsutbildning för dig som har gått vår webbutbildning Aff Diplomutbildning.
Läs mer om våra seminarier och kurser här

 

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega